İyilik ile İlgili Kompozisyon

İyilik ve iyiliğin önemi ile ilgili kompozisyon örnekleri hazırladığımız sayfamıza hoş geldiniz. Sizler için yine birbirinden iyi yazılar ya...

İyilik ve iyiliğin önemi ile ilgili kompozisyon örnekleri hazırladığımız sayfamıza hoş geldiniz. Sizler için yine birbirinden iyi yazılar yazdık. İyilik konulu kompozisyonlar kısa ve uzun versiyonları ile yazıldığı, her birine güzel bir başlık seçildiği ve kompozisyonlar giriş gelişme sonuç bölümleri dahilinde yazıldığı için hepinizin işine yarayacaktır. İlkokul, ortaokul veya lise öğrencisi olmanız önemli değil. Ev ödevi için örnek alabileceğiniz bu yazılar aynı zamanda bilgilendirici metin niteliğindedir. Yani öğretmenleriniz iyilik ile ilgili bilgilendirici metin istiyorsa bu kompozisyon yazılarını örnek alabilirsiniz. Ayrıca sizler de iyilik hakkında yazılar yazarak yorum bölümünde paylaşabilirsiniz.

 

iyilik ile ilgili yazılar
İyilik

İYİLİK

     İyilik, iyi olma durumu veya güzel ve faydalı işler yapmak olarak tanımlanabilir. İyilik, başkasına yardım etme, fayda sağlama, onu zor veya kötü bir durumdan daha iyi bir duruma getirmektir.

     İyilik, en güzel erdemlerden biridir. Hem toplumsal yaşamda hem de inananlar için Allah katında önemli bir yere sahiptir. Toplum içinde iyi insanlar her zaman sevilir ve saygı görür. Aynı şekilde bu insanlar Allah tarafından da cennetle ödüllendirilir. Yeryüzünde iyilik görmeye muhtaç canlılar vardır. Bunlar kimi zaman bir insan, kimi zaman bir hayvan kimi zaman ise bir bitki olabilir. Yani iyilik, sadece insanlar için yapılmaz. Davranışınızla bir durumu daha iyiye getiriyorsanız iyilik yapmış olursunuz. Örneğin zor işinde yardım ettiğiniz bir insana da yardım etmiş olursunuz, aç kalan bir hayvanı doyurduğunuzda da veya doğaya bir ağaç diktiğinizde de...

     Bizler iyilik yaptığımız müddetçe yaşadığımız dünya çok da güzel bir yer haline gelecektir. Bu nedenle iyilik yapmaktan asla vazgeçmemeli, tüm canlılar için güzel şeyler yapmaya gayret göstermeliyiz.

-SON-

 

KARŞILIKSIZ İYİLİK

     Karşılıksız iyilik, herhangi bir çıkar gözetmeksizin, karşılığında herhangi bir şey beklemeksizin yapılan iyiliktir. Zaten iyiliği iyilik yapan da onun karşılıksız olmasıdır. Eğer, iyilik yaptığınız birinden aynı şekilde size iyilik etmesini veya size daha fazlasını vermesini bekliyorsanız, yaptığınız şey zaten iyilik değildir.

     Karşılıksız iyilik, sadece insanın içinden geldiği için yapılır. Gösteriş veya menfaat için yapılmaz. Örneğin herkes benim ne kadar yardımsever biri olduğumu görsün düşüncesi ile maddi durumu kötü olan birine herkesin gözü önünde bir şeyler veriyorsanız bu iyilik değildir. Hatta o kişiyi toplum içinde rencide edip incittiğiniz için kötülük bile yapmış olursunuz. Bu nedenle iyilik yaparken bu tün ince detaylara dikkat etmeli, iyilik yaptığımızı düşündüğümüz insanları utandırmamalıyız. Eğer gerçekten içimiz temizse, yaptığımız iyiliği kimsenin görmesine gerek yoktur. Bu iyilik bizi içten içe mutlu eder. İyilik, her canlıya karşı yapılır. Örneğin ağaç dikmek güzel bir iyilik örneğidir. Ağaç diktiğiniz için kimse size para vermez. Yani bir karşılık beklentiniz yoktur. Ancak o ağacı dikerek hem dolaylı yollardan tüm insanlara bir iyilik yapmış olursunuz hem de o ağaç büyüdüğünde ondan faydalanacak olan hayvanlara yardım etmiş olursunuz.

     İyilik, her zaman karşılıksız olarak yapılmalıdır. Karşılıksız yapılan iyilik bizi daha fazla mutlu eder, bize huzur verir. Her zaman iyi insan olalım ama yaptığımız iyilikler için de hiçbir zaman karşılık beklemeyelim.

-SON-

 

İYİLİK YAPMANIN ÖNEMİ

     İyilik yapmak hem insanın kendisini iyi hissettirir hem de iyilik yapılan kişi veya varlığı mutlu eder ve daha güzel bir duruma getirir. İyilik yapmak, bir anlamda güzel şeyler yapmak demektir. İnsanların hoşuna gidecek, onlara katkı sağlayacak her şey iyiliğin kapsamına alınabilir.

     Her insan aynı şartlara sahip değildir. Bazı insanlar gerçek anlamda yardıma muhtaçtır. Yardıma muhtaç bu insanların ihtiyaçlarını gidermek bir iyilik örneğidir. Örneğin yaşlanmış ve tek başına yaşayan bir insana yardım etmek, gerekirse market ve benzeri ihtiyaçlarını karşılamak, onunla konuşmak, muhabbet etmek güzel iyilik örnekleridir. Yine yoldaki bir taşı kaldırıp atmak, zor duruma düşen bir hayvanı kurtarmak da iyiliktir.

     Bütün dinler iyiliği emreder. Kendini iyi yetiştirmiş, olgun bir insanın hayatı da iyilik üzerine kuruludur. Kavga etmek, savaşmak yerine her insan iyiliksever olursa, kendisinden daha güçsüz kimselere yardımda bulunursa dünya daha güzel bir yer olacaktır.

-SON-

 

İYİ İNSAN OLMAK

İyi insan olmak demek, tüm canlılar için güzel ve yararlı işler yapmak demektir. Herhangi bir canlıyı mutlu edecek her şey iyiliktir. İyilik, her insanın sahip olması gereken önemli bir değerdir.

Eğer her insan, hayatını iyilik yapmakla geçirirse dünyadaki tüm insanlar da hayvanlar da mutlu olacaktır. Ama kötü insanlar yüzünden bu her zaman mümkün olmuyor. Hayatımız iyilik üzerine kurulu olmalıdır. Eğer biz iyilik yapmaya devam edersek, bu durum bize de yansıyacaktır. Günü geldiğinde birileri de bize iyilikte bulunacaktır.

İyi olmak hem bizi hem de çevremizdeki insanları mutlu eder. Tüm insanların her zaman mutlu olmasını istiyorsak her zaman iyilik yapmalı ve bu güzel değeri her an yaşatmalıyız.

-SON-

 

İYİLİK VE KÖTÜLÜK ÜZERİNE

     İyilik, kişinin kendi içinden gelmesi veya inançlı insanlar için Allah'ın takdirini kazanması için yapılan bir şeydir. Toplum veya kişi yararına yapılan her şey iyilik kapsamındadır. İnsanlar, yaptıkları iyilikleri her ne kadar çıkarsız yapsalar da yaptıkları bu iyilikler bir gün karşılık bulur. Bu, bir anlamda doğanın bir dengesidir.

     Eğer yaşadığımız dünyayı beğenmiyorsak, buranın kötü bir yer olduğunu düşünüyorsak aslında bunda bir nebze bizim de etkimiz vardır. Şayet yeterince ister ve bunun için uğraşırsak, dünyayı bulunduğu kötü halinden bir derece daha iyi hale getirebiliriz. Biz insanlar aslında kötülüğü besliyoruz ne yazık ki. Kötülüğü beslediğimiz için de genellikle kötülük veya kötü olanlar kazanıyor. Bununla ilgili çok güzel bir hikaye anlatılır, belki de duymuşsunuzdur. Yaşlı bir çiftçinin torunu, bir yaz onu ziyarete gelir. Çiftliğin bahçesinde dedesi ile beraber otururken bahçe girişindeki iki köpeğe gözleri takılır. Köpeklerden biri siyah diğeri beyaz renktedir. Bu köpekler durmadan kavga edip didişiyordur. Torun, dedesine sorar:

- Dede, bu çiftliği korumak için bir tane köpek yeterli değil mi, neden iki tanesini besliyorsun? Zaten hep kavga edip duruyorlar.

   Çiftçi gülümseyerek cevap verir.

- Evladım, o köpekleri iyilik ve kötülüğe benzetiyorum. İyilik ile kötülüğün didişmesi gibi bunlar da sürekli didişiyor. Onları görünce aklıma iyilik ve kötülük geliyor ve kendimi her zaman iyi bir insan olmak için ikna ediyorum. Bu yüzden ikisini de yanımda tutuyorum.

- Peki, dede bunlar arasında kavga olsa, hangisi kazanır?

- Ben hangisini beslersem o kazanır evlat.

    Tıpkı hikayede olduğu gibi biz de iyiliği beslersek iyilik, kötülüğü beslersek de kötülük kazanır. İnsanların geneli kötü diye biz de kötülük yaparsak dünya elbette ki daha kötü hale gelecektir. Ancak iyiliği seçersen dünya daha güzel olacaktır.

Örneğin bakıyoruz, insanlar torpille işe girmeye çalışıyorlar. Sorduğunuzda da ‘’E ne yapalım, herkes torpille giriyor.’’ şeklinde cevap veriyorlar.Herkes hata yapıyor diye biz de yapmak zorunda değiliz. Eğer biz de onlara ayak uydurursak o zaman kötülüğü beslemiş oluruz ve torpille işe girdiğimiz için birilerinin hakkını yemiş oluruz ki kul hakkı en büyük günahlardan biridir.

Başkasının ne yaptığı bizi asla ilgilendirmemelidir. Biz sadece kendimize bakmalıyız. Daha iyi bir insan olmak için, daha güzel bir dünya yaratmak için çabalamalıyız. Eğer bunu yaparsak emin olun ki dünya istediğimiz kadar güzel bir yer olacaktır. Er ya da geç...

-SON-

 

Karşılıksız iyilik ile ilgili kompozisyon örnekleri sunduk. Dileriz ki iyilik ile ilgili yazılar hoşunuza gider. Siz de iyilik ve kötülük ile ilgili kompozisyon veya iyilik yapmanın önemi ile ilgili kısa kompozisyon örnekleri hazırlayıp yorum bölümünden paylaşın. İyi kalın, iyilikle kalın.

YORUMLAR

BLOGGER: 11

Ad

Hikaye,2,Kompozisyon,141,Şiir,2,
ltr
item
Kısa Kompozisyon ve Hikaye Örnekleri: İyilik ile İlgili Kompozisyon
İyilik ile İlgili Kompozisyon
https://blogger.googleusercontent.com/img/a/AVvXsEiZdKgMrnbZ-wuGnG_cpsg-2jbGucsrxhjQv3NUIOtwO8LubVeXbQ0q-GGZXgzPLUIajmmEHhMYx4g9Rn-3iHy4sg5j9hRmkVr5XetQsBKoMxUJCaV619K06UUQFk3dXvqunIGA9ispRGxQI0s1KzyZJdhWVhvw0TCjnreTI9ZnNlThmwta-fsG1y6Aeg=w320-h225
https://blogger.googleusercontent.com/img/a/AVvXsEiZdKgMrnbZ-wuGnG_cpsg-2jbGucsrxhjQv3NUIOtwO8LubVeXbQ0q-GGZXgzPLUIajmmEHhMYx4g9Rn-3iHy4sg5j9hRmkVr5XetQsBKoMxUJCaV619K06UUQFk3dXvqunIGA9ispRGxQI0s1KzyZJdhWVhvw0TCjnreTI9ZnNlThmwta-fsG1y6Aeg=s72-w320-c-h225
Kısa Kompozisyon ve Hikaye Örnekleri
https://www.kompozisyonhikaye.com/2021/11/iyilik-ile-ilgili-kompozisyon.html
https://www.kompozisyonhikaye.com/
https://www.kompozisyonhikaye.com/
https://www.kompozisyonhikaye.com/2021/11/iyilik-ile-ilgili-kompozisyon.html
true
7726882460355549074
UTF-8
Tüm Mesajlar Yüklendi Herhangi bir yazı bulunamadı! Tamamını Gör Devamını Oku... Yanıtla Yanıtlamaktan Vazgeç Sil Tarafından Anasayfa SAYFALAR YAZILAR Tamamını Gör ŞUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR ETİKET ARŞİV ARA BÜTÜN YAZILAR Aradığınız yazı bulunamadı! Anasayfaya Dön Pazar Pazartesi Salı Çarşamba Perşembe Cuma Cumartesi Pzr Pts Salı Çrş Prş Cuma Cts Ocak Şubat Mart Nisan Mayıs Haziran Temmuz Ağustos Eylül Ekim Kasım Aralık Ock Şbt Mrt Nsn Mys Hzr Tem Ağs Eyl Ekm Ksm Arl Şimdi 1 Dakika Önce $$1$$ dakika önce 1 saat önce $$1$$ saat önce Dün $$1$$ gün önce $$1$$ hafta önce 5 haftadan daha önce Takipçiler Takip Et THIS PREMIUM CONTENT IS LOCKED STEP 1: Share to a social network STEP 2: Click the link on your social network Copy All Code Select All Code All codes were copied to your clipboard Can not copy the codes / texts, please press [CTRL]+[C] (or CMD+C with Mac) to copy Table of Content