Ahlak ile İlgili Kompozisyon

Güzel ahlak ile ilgili kompozisyon örnekleri hazırladığımız sayfamıza hoş geldiniz. Sizler için hazırladığımız güzel ahlak konulu yazılar he...

Güzel ahlak ile ilgili kompozisyon örnekleri hazırladığımız sayfamıza hoş geldiniz. Sizler için hazırladığımız güzel ahlak konulu yazılar hem kısa hem de uzun versiyonları ile yazıldı ki herkesin işini görebilsin. İster ilkokul öğrencisi olun ister ortaokul isterse de lise; hiç fark etmez. Burada yazdığımız güzel ahlak hakkında kompozisyon örnekleri hepinizin işini görecektir. Görüldüğü üzere her kompozisyon için birer güzel başlık seçildi ve kompozisyon giriş gelişme sonuç bölümlerine uygun olarak yazıldı. Şimdi dilerseniz, bir anlamda güzel ahlak ile ilgili bilgilendirici metin olarak tanımlayabileceğimiz yazıları okumaya geçelim.

 

güzel ahlak konulu kompozisyon ödev
Güzel Ahlak

AHLAK

     Toplumu oluşturan insanların uymak zorunda olduğu kurallar bütününe ahlak denir. İnsanların uymak zorunda olduğu kurallar her ne kadar yasalarla da düzenlenmiş olsa, bunların ötesinde uyulması gereken başka kurallar da vardır.

     Örneğin gürültü yaparak komşularımızı rahatsız etmek kanunen yasaklanmış bir davranıştır. Çıkardığımız ses şayet belli bir şiddeti geçiyorsa bu yasaktır ve rahatsız olan komşularımız bizi emniyet birimlerine şikayet ederek hakkımızda dava açabilir. Ancak bir büyüğümüz geldiğinde ayağa kalkmak, devlet tarafından belirtilen bir yasa değildir. İşte, bu davranış ahlak ile ilgilidir. Ahlaka uygun olan güzel davranışlar ise çevremizdeki insanları mutlu eder.

     Ahlak, bir insanın sevilmesi ve saygı göstermesi için en gerekli erdemlerden biridir. Güzel ahlaka sahip olan kişileri herkes sever ve sayar. Bu nedenle hayatımızın her anında ahlaka uygun davranışlar sergilemeliyiz.

-SON-

 

ERDEMLERİN EN GÜZELİ: AHLAK

     Her insanın toplum içinde uyması gereken bazı kurallar vardır. İşte, bu kurallara ahlak diyoruz. Ahlaki kuralların çoğu uygulanmadığında kişiye herhangi bir ceza verilmez, örneğin hapse atılmaz; ancak ahlaka uygun davranmayanlar, insanlar tarafından dışlanır.

     Örneğin bulunduğu bir toplulukta sürekli küfürlü konuşan, arkadaşlarına saygı göstermeyen, her zaman sadece kendini düşünen bencil insanlar sevilmez. Aynı şekilde sokakta telefonla bağıra bağıra konuşan, kütüphanede başkaları kitap okurken gürültü çıkaran insanların bu davranışları hoş karşılanmaz. Sahip olduğumuz ahlak, başka insanlara karşı duyduğumuz saygıyı gösterir.

     Bizim için en vazgeçilmez erdem güzel ahlak olmalıdır. Yaşadığımız her an ahlak kurallarına uymalıyız. İnsanları rahatsız edecek davranışlardan uzak durmalıyız. Böylece hem insanların hem de Allah'ın takdirini kazanmış oluruz.

-SON-

 

GÜZEL AHLAK

     İnsanı insan yapan güzel ahlakıdır. Yeryüzünde insan dışındaki hiçbir canlıda ahlak kuralları yoktur. Hayvanlar, yaratılışlarında ne varsa onu uygular, öyle yaşar. Oysa insanlar, nerede nasıl davranmaları gerektiği ile ilgili belli kurallar belirlemiştir. İşte, insanları hayvanlardan ayıran temel nokta da burasıdır. Biz insanlar, hayatı kafamıza estiği gibi yaşama lüksüne sahip değiliz; zira yaptığımız neredeyse her davranıştan başka insanlar da etkilenebilmektedir. Bu nedenle toplumun belirlediği bazı kurallara uymamız gerekir. İşte, bu bizi ahlaklı yapar.

     Bir insana yakışan en güzel şey güzel ahlaktır. Bir insan yoktur ki güzel bir ahlaka sahip olsun da sevilmesin. Güzel ahlak, fizikse olarak en çirkin insanları bile güzel gösterir. Herkes ahlaklı insanları sever ve onlara saygı gösterir. Toplum içinde nasıl davranmamız gerektiğini bilmeliyiz. Çevremizdeki insanları rahatsız edecek, onlara zarar verecek davranışlardan uzak durmalıyız. Yardıma muhtaç insanlara yardım etmeli, insan dışındaki diğer canlıları da sevip onları korumalıyız. Zavallı bir hayvana yardım etmek, onu korumak veya bir fidan dikmek bile güzel ahlakın göstergesidir. Eğer başka insanların haklarına riayet edersek, kimsenin kötülüğü için çabalamazsak; kendimiz, yakınlarımız ve ülkemiz için çalışırsak; kötü alışkanlıklardan uzak durursak ahlaklı bir insan olmuş oluruz.

     İnsanın sahip olabileceği en güzel erdem güzel ahlaktır. Bu, yeryüzündeki tüm dinlerin de emridir. Ahlakı güzel olmayan bir insan sabahlara kadar ibadet etse de boşunadır. Kaldı ki kişinin yaptığı ibadetler sadece kendisi içindir ve kendisini etkiler. Oysa ahlak kuralları sadece bizi değil, beraber yaşadığımız tüm insanları etkiler. Bu yüzden her zaman ahlaklı olmalı, çevremizde sevilip sayılan biri olmak için gayret göstermeliyiz.

-SON-

 

AHLAK İNSANIN SÜSÜDÜR

     Yeryüzünde yaşayan en şerefli varlık insandır. Allah'ın özene bezene yarattığı, ona bir ruh üflediği varlık insandır. İnsanı hayvanlardan ayıran en önemli özellik, aklını kullanabilmesidir. Hayvanlarda böyle bir yeti olmadığı için onlarda ahlak kuralları da mevcut değildir. Onlar sadece iç güdülerine göre yaşar, yaşam tarzları ile ilgili herhangi bir kıstas belirlemez. Oysa insanlar, nerede, ne zaman nasıl davranması gerektiğini iyi bilirler. Hayatlarını bu ahlak kurallarına göre dizayn ederler.

     Toplum nazarında güzel ahlaka sahip kişi ile ahlaksız kişi aynı değildir. Güzel bir ahlaka sahip olan kişi her zaman sevgi ve saygı görürken; bu güzel erdeme sahip olmayanlar ise dışlanır. Belki kendilerine bir şekilde göstermelik saygı duyulur ancak bunlar içtenlikle sevilmezler. Ahlak, diğer insanların da haklarına riayet etmek demektir. Ahlaksız bir insanın zararı sadece kendisine değildir. Örneğin her gece içip içip evine gelen, eşine, çocuklarına bağırıp çağıran, çıkardığı gürültü ile komşularını dahi huzursuz eden bir adamın yaptığı bu ahlaksızlıklar sadece kendisini değil, özellikle de onun çevresindekileri, yani eşini, çocuklarını hatta mahalleliyi bile olumsuz etkiler.

Dinlerin temelini de ahlak kuralları oluşturur. Kur’an da dahil olmak üzere bütün semavi kitaplarda çeşitli ibadetlere, dini ritüellere yer verilir; ancak bu kitapların geneline baktığınızda, anlatılanların büyük çoğunluğunun iyi insan olma, yani güzel ahlak üzerine olduğunu görebilirsiniz. Nitekim İslam peygamberi de ahlaken herkese örnek olacak şekilde yaşamıştır. Onun en iyi insan olması da yaşadığı ahlaklı yaşam nedeniyledir.

Ahlak sahibi insan, kimseye zarar vermez, kimseyi rahatsız etmez. Küçükleriyle, büyükleri ile nasıl konuşacağını, insanları nasıl mutlu edeceğini iyi bilir. Hem kendisine hem ailesine hem de devletine faydalı olmaya çalışır. Bunun için çalışıp çabalar. Bu özelliklere sahip olan bir insan elbette sevilir ve toplum içinde hak ettiği saygıyı da görür.

Şöyle bir düşünün. Çevrenizde çok güzel bir ahlaka sahip bir insan da vardır, ahlaksız diyebileceğiniz bir insan da. Siz hangisini daha çok seviyorsunuz, hangisini kendinize örnek alıp onun gibi olmak istiyorsunuz? Biraz ağır olacak ama ahlaklı olan her insan elbette ahlaklı kişiyi sevecektir. Ahlaksız kişi de belki de kendisi gibi ahlaksız olana meyledecektir.

     Her zaman belirttiğimiz gibi bir insana en çok yakışan şey güzel ahlaktır. Ahlaklı bir insanla sohbet etmek, onunla zaman geçirmek gibisi yoktur. Böyle bir insandan size asla zarar gelmeyeceğini bilirsiniz, ona güvenirsiniz. İşte siz de sevilen, güvenilen, saygı duyulan bir insan olmak istiyorsanız toplumun belirlediği ahlak kurallarına uymalısınız. İnanın bu sizi toplum içinde de Allah katında da yükseltecektir.

-SON-

 

Değerli öğrenciler, sizler için birbirinden farklı dört kompozisyon yazdık. Yukarıda da belirttiğimiz gibi hepsine en güzel başlıkları seçmeye çalıştık. Bazılarını uzun bazılarını kısa yazdık. Böylece her yaştan veya her kademeden öğrenciye ödev konusunda yardımcı olmaya çalıştık. Sizlerden ricamız bu kompozisyonları aynı şekilde yazmak yerine onları örnek alıp benzerini yazmanızdır. Böylece yazma kabiliyetiniz zamanla gelişecek ve bunlardan çok daha güzel kompozisyonlar yazabileceksiniz. İnanın yazma kabiliyeti en iyi yine yazma denemeleri ile gelişir. Başta kötü yazacaksınız ama birkaç denemede daha iyiye gittiğinizi göreceksiniz. İşinize yaraması dileğiyle.

YORUMLAR

BLOGGER: 23
  1. Çok iyi elinize sağlık

    YanıtlaSil
  2. Yarın bu konuyla ilgili kompozisyon yazacağım umarım 100 alırım.

    YanıtlaSil
  3. arkadaşlarıma anlatırken biraz sıkıcıydı ama yinede güzel

    YanıtlaSil
  4. yarın konusma sınavım var ınsallah en yuksek notu alırım

    YanıtlaSil
  5. sunum yapacağım salı günü umarım streslenip her şeyi unutmam ağlayacağım...

    YanıtlaSil
  6. Bunu hazırlayan siteye çok teşekkür ederim .🤍♥️💗

    YanıtlaSil
  7. Yanıtlar
    1. bencexded Aöweu
      ZZZZZZZZZZZZZZZZZZZZZZZZZZZZZZZZZZZZZZZZZZZZZZZZZZZZZZZZZZZZZZZZZZZZZZZZZZZZZZZZZZZZZZZZZZZZZZZZZZZZZZZZZZZZZZZZZZZZZZZZZZZZZZZZZZZZZZZZZZZZZZZZZZZZZZZZZZZZZZZZZZZZZZZZZZZZZZZZZZZZZZZZZZZZZZZZZZZZZZZZZZZZZZZZZZZZZZZZZZZZZZZZZZZZZZZZZZZZZZZZZZZZZZZZZZZZZZZZZZZZZZZZZZZZZZZZZZZZZZZZZZZZZZZZZZZZZZZZZZZZZZZZZZZZOOOOOOOOOOZOZOZZZOZOOOOOOOOOOOOZMOOOOOOOOOOOMAHMUTTTTTTTTTTAKAYYARRRAKKOSKUTTİLİKVANNADAROGUTPUSLAGİTTTİHVAHİLATTİHİNAGİTTT

      Sil
  8. muqqqqqqqqqqqqqqqqqqqqqqqqqqqqq

    YanıtlaSil
  9. Elinize sağlık çok güzel olmuş yarın konuşma sınavına giricem umarım iyi bir not alırım

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. benimde yarın sınavım var belki aynı okulda okuyoruzdur hangi okula gidiyon

      Sil
  10. teşekür ederim gerçekten güzel olmuş elinize sağlık

    YanıtlaSil
  11. ıt's really a very nice composition you helped me a lot thank you for your contact

    YanıtlaSil

Ad

Hikaye,2,Kompozisyon,141,Şiir,2,
ltr
item
Kısa Kompozisyon ve Hikaye Örnekleri: Ahlak ile İlgili Kompozisyon
Ahlak ile İlgili Kompozisyon
https://blogger.googleusercontent.com/img/a/AVvXsEgGFGT9UvXtY0KFF0STE9yglT4xqYdI39M4qK083h0mUoFkvd4WKBp7U_Ybxkc0KlcPNyK0tHU-VAEYAnnZjdS0yrJeMcob2wfNbyOseN9LUQr4BCIzuFQOqkfOGFVUesy3ospcIJeC2sKGocpoUvKYAeN9GubyozLtdWyLhY-0sIZa63J0iokHfw153Q=s16000
https://blogger.googleusercontent.com/img/a/AVvXsEgGFGT9UvXtY0KFF0STE9yglT4xqYdI39M4qK083h0mUoFkvd4WKBp7U_Ybxkc0KlcPNyK0tHU-VAEYAnnZjdS0yrJeMcob2wfNbyOseN9LUQr4BCIzuFQOqkfOGFVUesy3ospcIJeC2sKGocpoUvKYAeN9GubyozLtdWyLhY-0sIZa63J0iokHfw153Q=s72-c
Kısa Kompozisyon ve Hikaye Örnekleri
https://www.kompozisyonhikaye.com/2021/11/ahlak-ile-ilgili-kompozisyon.html
https://www.kompozisyonhikaye.com/
https://www.kompozisyonhikaye.com/
https://www.kompozisyonhikaye.com/2021/11/ahlak-ile-ilgili-kompozisyon.html
true
7726882460355549074
UTF-8
Tüm Mesajlar Yüklendi Herhangi bir yazı bulunamadı! Tamamını Gör Devamını Oku... Yanıtla Yanıtlamaktan Vazgeç Sil Tarafından Anasayfa SAYFALAR YAZILAR Tamamını Gör ŞUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR ETİKET ARŞİV ARA BÜTÜN YAZILAR Aradığınız yazı bulunamadı! Anasayfaya Dön Pazar Pazartesi Salı Çarşamba Perşembe Cuma Cumartesi Pzr Pts Salı Çrş Prş Cuma Cts Ocak Şubat Mart Nisan Mayıs Haziran Temmuz Ağustos Eylül Ekim Kasım Aralık Ock Şbt Mrt Nsn Mys Hzr Tem Ağs Eyl Ekm Ksm Arl Şimdi 1 Dakika Önce $$1$$ dakika önce 1 saat önce $$1$$ saat önce Dün $$1$$ gün önce $$1$$ hafta önce 5 haftadan daha önce Takipçiler Takip Et THIS PREMIUM CONTENT IS LOCKED STEP 1: Share to a social network STEP 2: Click the link on your social network Copy All Code Select All Code All codes were copied to your clipboard Can not copy the codes / texts, please press [CTRL]+[C] (or CMD+C with Mac) to copy Table of Content