Ağaç Sevgisi ve Ağaçların Önemi ile İlgili Kompozisyon

Aşağıda ağaçların önemi ve ağaç sevgisi ile ilgili çeşitli kompozisyonlar bulunmaktadır. Ağaçların faydalarını anlatan yazılarımızı sizler i...

Aşağıda ağaçların önemi ve ağaç sevgisi ile ilgili çeşitli kompozisyonlar bulunmaktadır. Ağaçların faydalarını anlatan yazılarımızı sizler için en güzel şekilde oluşturduk. Ağaç sevgisi konulu kompozisyon örnekleri kısa ve uzun versiyonları ile yazılmış, böylece her kademeden öğrenciye hitap etmesi hedeflenmiştir. Yine bu yazıların her birine uygun bir başlık seçilmiş ve kompozisyonlar giriş gelişme sonuç bölümleri halinde verilmiştir. İşinize yaraması dileğiyle.

 

ağaçların faydaları hakkında kompozisyon
Ağaçlar

AĞAÇ SEVGİSİ

   İnsanlar, hayvanlar ve bitkiler yeryüzünde bir bütünü oluşturur. Bu parçalardan birinin eksik olması durumunda, diğerlerinin varlığını sürdürmesi de pek mümkün değildir. Örneğin, insanlar, oksijen ihtiyacını ağaçlar sayesinde sağlar. Bu durumda ağaçların yok olması, bir anlamda insanların da yok olması anlamına gelir.

   Ağaçların önemi gerçekten büyüktür. Evet, ağaçlar bizim temel yaşam kaynağımızı sağlamakla kalmıyor, hayatımızın her alanında bize fayda sağlıyor. Okuduğumuz kitaplar, kullandığımız defter ve kalemler, üzerinde ders işlediğimiz veya yemek yediğimiz masalar, odalarımızdaki kapılar veya dolaplar, daha da sayabileceğimiz birçok eşya ağaçlardan üretiliyor.

   Hayatımızda bu kadar önemli olan ağaçları elbette ki hepimiz korumalı, onların sayısını arttırmak için çaba harcamalıyız. Ağaçların da birer canlı olduğunu düşündüğümüzde belki de onlara daha iyi davranabiliriz.

-SON-

 

DOĞANIN SÜSLERİ

     Manzara fotoğraflarını incelediğimizde neredeyse hepsinin ağaçları, ormanları içerdiğini görebiliriz. Manzara, bir insanın izlemekten mutluluk duyduğu görüntü anlamına geliyor. Bu manzarayı oluşturan etmenlerin en başında da ağaçlar geldiğine göre, bir anlamda, ağaçların bize mutluluk veren varlıklar olduğunu söyleyebiliriz. Peki, insanlar kendilerine mutluluk veren bu varlıklara neden zarar verir, onları çoğaltmak yerine neden yok etmeye çalışır? İşte bunu anlamak mümkün değil.

    Sıcak bir yaz gününde serinlemek için bir serin bir ağaç gölgesi ararız. Kışın çok üşüdüğümüzde ısınmak için kurumuş oldun, çalı çırpı ararız. İlkbaharda doğayı adeta yeşil bir gelinlik gibi bezeyen; sonbaharda ise sarının her tonuyla bir renk cümbüşü oluşturan ağaçları huzur içinde seyreder, içimize derin ve sağlıklı bir nefes çekeriz. Demek oluyor ki ağaçlar hayatımızda büyük bir öneme sahip. Sadece bizim için mi? Tabii ki hayır. Ağaçlar, yaban hayvanlarının da en büyük sığınağı. Yeryüzündeki canlıların büyük bir çoğunluğu yaşamını ağaçlar sayesinde sürdürebilmektedir. Ağaçlar, onların hem barındığı hem de beslendiği varlıklardır. Ağaçsız, çırılçıplak bir çölü yahut kara parçasını kim izlemek ister ki? Dünyayı güzelleştiren ve ona en yakışan renk yeşildir yani ağaçlardır.

    Ağaçları korumak, her sene yeni fidanlar dikerek onları çoğaltmak biz insanların en temel görevi olmalıdır. Kaldı ki bunu sadece ağaçlar için değil, aslında kendimiz için yapmalıyız; çünkü unutmayalım ki biz onlar sayesinde hayatımıza devam edebiliyoruz.  Her insan yılda tek bir fidan dikse dahi, dünya çok daha güzel ve yeşil bir yer haline gelecektir. Unutmayalım ki biz her ağacı atalarımızdan miras aldık, bu yüzden torunlarımıza da kendi diktiğimiz ağaçları miras olarak bırakmalıyız.

-SON-


AĞAÇLARIN ÖNEMİ

       Her şey küçücük bir tohumla başlar. Bu tohum önce toprakla buluşur. Filizlenmesi için ihtiyaç duyduğu nemi yağmurdan alır. Üzerindeki kabuğu kırıp atar. Bir yandan yerin derinliklerine doğru kök salarken bir yandan da göğe doğru kaldırır başını. Bu küçücük şeyin zamanla kocaman bir ağaç olacağı insanı şaşırtır. O büyür, büyüdükçe de etrafına birçok şey verir. Kuşlara, sincaplara yuva olur. Yaprakları ile hayvanlara besin kaynağı, insanlar için gölgelik ve yine meyveleri ile sofralara şenlik olur.

       Olduğu yerden kıpırdamayan, kimseye zararı olmayan, aksine yeryüzündeki tüm canlılara birçok fayda sağlayan ağaçlar sadece yaban hayatı için değil, biz insanlar için de son derece önemlidir. Bir insan hiçbir şey yemediğinde belki otuz gün kadar, hiç su içmediğinde ise birkaç gün yaşayabilir. Oysa nefes alamayınca yaşayabileceği süre sadece birkaç dakikadan ibarettir. İşte, insana yaşamını devam ettiren, bir ömür yaşamasını sürdüren şey ağaçlar sayesinde aldığımız nefestir, oksijendir. Bu anlamda düşündüğümüzde, hayatımızı ağaçlara borçluyuz.

Peki, ağaçlar sadece yaşamımızı sürmemizi mi sağlar? Hayır tabii ki! Hayatımızın her alanında ağaçlardan farklı şekillerde yararlanırız. Ağaçların faydaları saymakla bitmez. Kağıt sanayisinde, mobilya sektöründe, endüstride, tıpta; aklınıza gelebilecek neredeyse her alanda ağaçlardan faydalanırız. Ağaçlar kimi zaman oksijen kaynağı, kimi zaman kağıt kaynağı, kimi zaman mobilya kaynağı olur. Meyveleri, yaprakları veya tohumları ile bazen bir hastaya ilaç olur, yaralarını sarmış olur. Bir çocuğun masal kitabı olur, yine bir kurşun kalem olur, en güzel resimleri çizer.

Dallarının en zirvesinde ihtişamlı bir yuva ile bir kuşa barınak olur. Tarla işleri yaparak yazın kavurucu sıcağından bunalan bir çiftçiye gölgelik olur. Bulutları kendisine çeker, yağmur olur, bereket olur. İşte, ağaçlar bu kadar önemlidir. Hem biz insanlar için hem de doğada yaşamını sürdüren kuşlar ve diğer hayvanlar için. Ağaçların öneminin farkında olsaydık, bırakın onları kesmeye, onlara zarar vermeye; onların sayısını arttırmak için her sene onlarca fidan diker, onlarca fidan dikme kampanyası oluştururduk.

Günümüzde çevremize baktığımızda ne yazık ki ağaçsız, ormansız bir çevre görüyoruz. Bazen ucu bucağı görünmeyen bir ovaya bakıyoruz, koca bir dağa bakıyoruz tek bir ağaç yok. Burada ağaç mı yetişmiyor peki? Hayır, pekala da yetişiyor; ancak bizler ağaçların önemini kavrayamadığımız için buraları ya boş bırakmışız ya da buradaki ağaçları bilinçsizce yok etmişiz.

Oysa kültürümüzde ağaca verilen önem büyüktür. Ülkemiz insanının büyük çoğunluğunun inandığı İslam dininde bile ağaçların öneminden ve yararlarından sürekli bahsedilmiş. Dinin peygamberi Hz. Muhammed, ‘’Kıyamet koptuğu anda bile elinizde bir fidan varsa onu dikiniz.’’ diyerek ağaçların önemini vurgulamış. Ancak insanımıza bakıyoruz, belki yüzlerce yılı devirmiş koca ağaçları bile hiç acımadan kesebiliyorlar. Küçük bir meyveyi koparmak için kocaman bir dalı acımadan kırabiliyorlar. Hatta sevmediği birine kötülük yapmak için onun bahçesindeki tüm fidanları söküp atabiliyorlar.

      Dediğimiz gibi ağaçlar hepimiz için yaşam kaynağı. Onları korumak ve çoğaltmak da hepimizin görevi. Eğer bir ağacı ille de kesmemiz gerekiyorsa o ağacın yerine en az bir fidan dikmeliyiz. Odun ihtiyacımızı gidermek için ağaçları kökünden kesmek yerine budama usulü ile keserek odun ihtiyacımızı karşılamalıyız ki o ağaç, birkaç sene içinde eski haline dönebilsin. Ağaç dikmeyi bir görev bilip her sene belli sayıda ağaç dikmeliyiz. Çevre kirliliği konusunu çözmeliyiz. Bunu yaptığımız takdirde hem bizim hayatımız hem de dünya daha güzel bir yer haline gelecektir.

-SON-

 

Arkadaşlar, ağaçların faydaları ile ilgili kompozisyonları incelediğinizde hem ilkokul, hem ortaokul hem de lise öğrencileri için uygun kompozisyonlar olduğunu göreceksiniz. Ağaç sevgisi ile ilgili kompozisyonlar kısa ve uzun versiyonları ile yazıldığı için 5. Sınıf, 6. Sınıf, 7, sınıf, 8. Sınıfların tamamına ve yine lise hatta üniversite öğrencilerine de uygundur. Ağaç dikmenin önemini kavratmaya çalıştık. Ağaçların önemi ile ilgili bilgilendirici metinler yazarak sizler de bu sayfada yazılarınızı yayınlatabilirsiniz. Şayet yazıp gönderdiğiniz ağaçlar ile ilgili kompozisyon yazıları daha önce başka yerde yayınlanmamışsa ve yazım ve noktalamalara dikkat edilerek yazılmışsa burada yayınlayacağımızdan hiç şüpheniz olmasın. Hepinize yemyeşil bir dünya dilerim.

YORUMLAR

BLOGGER: 8

Ad

Hikaye,2,Kompozisyon,141,Şiir,2,
ltr
item
Kısa Kompozisyon ve Hikaye Örnekleri: Ağaç Sevgisi ve Ağaçların Önemi ile İlgili Kompozisyon
Ağaç Sevgisi ve Ağaçların Önemi ile İlgili Kompozisyon
https://blogger.googleusercontent.com/img/a/AVvXsEhcp5vQOqvL1URzmOV4X3FPkneaKTC71gzt_zAzK0a-L7eK4bwQBSsOUU3vcqkxvJVptry4Om5hNdmer2tn5oLmJZ-IIaQheC9qQM709awdYthxe1f-6eovkx-Koy6SQcKdXdWzblyZOGBpWKIxNvmTBQk36Z90ym3-crbi9TUJxiz6BCJgzN5e8N-2Dg=w320-h307
https://blogger.googleusercontent.com/img/a/AVvXsEhcp5vQOqvL1URzmOV4X3FPkneaKTC71gzt_zAzK0a-L7eK4bwQBSsOUU3vcqkxvJVptry4Om5hNdmer2tn5oLmJZ-IIaQheC9qQM709awdYthxe1f-6eovkx-Koy6SQcKdXdWzblyZOGBpWKIxNvmTBQk36Z90ym3-crbi9TUJxiz6BCJgzN5e8N-2Dg=s72-w320-c-h307
Kısa Kompozisyon ve Hikaye Örnekleri
https://www.kompozisyonhikaye.com/2021/11/agac-sevgisi-ve-agaclarn-onemi-ile.html
https://www.kompozisyonhikaye.com/
https://www.kompozisyonhikaye.com/
https://www.kompozisyonhikaye.com/2021/11/agac-sevgisi-ve-agaclarn-onemi-ile.html
true
7726882460355549074
UTF-8
Tüm Mesajlar Yüklendi Herhangi bir yazı bulunamadı! Tamamını Gör Devamını Oku... Yanıtla Yanıtlamaktan Vazgeç Sil Tarafından Anasayfa SAYFALAR YAZILAR Tamamını Gör ŞUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR ETİKET ARŞİV ARA BÜTÜN YAZILAR Aradığınız yazı bulunamadı! Anasayfaya Dön Pazar Pazartesi Salı Çarşamba Perşembe Cuma Cumartesi Pzr Pts Salı Çrş Prş Cuma Cts Ocak Şubat Mart Nisan Mayıs Haziran Temmuz Ağustos Eylül Ekim Kasım Aralık Ock Şbt Mrt Nsn Mys Hzr Tem Ağs Eyl Ekm Ksm Arl Şimdi 1 Dakika Önce $$1$$ dakika önce 1 saat önce $$1$$ saat önce Dün $$1$$ gün önce $$1$$ hafta önce 5 haftadan daha önce Takipçiler Takip Et THIS PREMIUM CONTENT IS LOCKED STEP 1: Share to a social network STEP 2: Click the link on your social network Copy All Code Select All Code All codes were copied to your clipboard Can not copy the codes / texts, please press [CTRL]+[C] (or CMD+C with Mac) to copy Table of Content