Çevre Kirliliği ile İlgili Kompozisyon

Çevre kirliliğini anlatan kompozisyon yazılarını sizler için hazırladık. Kısa ve uzun kompozisyon örneklerini inceleyebilirsiniz.

Çevre kirliliği ile ilgili kompozisyon örnekleri sunduğumuz bu sayfada birbirinden kaliteli yazılar yazdık. Çevre kirliliği hakkında yazdığımız bu yazılara en uygun başlıkları seçerek hepsini giriş gelişme sonuç bölümleri halinde yazdık. Çevre kirliliği konulu kompozisyon örnekleri bilgilendirici metin mahiyetindedir. Metin türü ise deneme yazısıdır. Sizler de çevre kirliliği ile ilgili yazılar hazırlayıp yorum bölümünden paylaşabilir veya mail adresimize gönderebilirsiniz. İyi okumalar.

 

Çevre kirliliği hakkında kompozisyon
Çevre Kirliliği

ÇEVRE KİRLİLİĞİ

     İnsanların yaşamlarını sürdürdüğü alan çevre olarak tanımlanır. Çevre kirliliği ise yaşadığımız alanların bir şekilde insan eliyle kirletilmesidir. Çevre kirliliği insan yaşamanı etkilediği gibi hayvanların veya bitkilerin de yaşamını etkiler.

     Üzülerek söylemeliyim ki çevre kirliliğinin neredeyse tek nedeni insandır. İnsan dışında bir varlık yoktur ki çevreyi kirletip yaşanamaz hale getirsin. Hepimizin bildiği gibi hayvanların yaşam alanı ormanlar ve dağlardır. İnsanın pek uğramadığı bir orman veya dağa gittiğinizde rengarenk çiçeklerden, tertemiz bir havadan, yemyeşil bir doğadan başka bir şey göremezsiniz. Oysa insanların yaşadığı aşanlar ne yazık ki pislikten geçilmiyor.

     Bu çevre hepimizin. Kendi kirlettiğimiz havayı yine kendimiz soluyoruz. Böyle devam edersek dünya büsbütün yaşanamaz bir yer haline gelecek. Lütfen çevremizi temiz tutalım ve gelecek nesillere daha temiz bir dünya bırakalım.

-SON-

 

ÇEVRE KİRLİLİĞİ HAKKINDA

     Yaşam alanlarının pislik, denizlerin çöplük halinde olması, soluduğumuz havanın insan sağlığına zarar verecek boyutta kirli olması çevre kirliliği olarak adlandırılır. Maalesef gelişmemiş ülkelerde çevre kirliliği sorunu çok büyük boyutlardadır. Çevre eğitimi almamış, insan hayatını önemsemeyen bencil insanlar çevreyi durmadan kirletmektedir. İnsanlar elindeki bir çöpü belki de yirmi metre ötede bulunan çöp kutusuna kadar taşımaya bile erinip onu oraya buraya atıyor.

     Bir piknik yerine gittiğinizde her yer rezalet. İnsanlar gelip yiyip içip çöplerini etrafa saçıp gidiyor. Bizden sonra buraya gelenler ne düşünecek, ne hissedecek diye düşünmüyor. Bu tür durumlarda, çevreyi kirli bırakanlara ‘’hayvan gibi’’ yakıştırması yapılır. Oysa çevre konusunda hiçbir hayvan insan kadar kirletmez çevreyi. Çevreyi kirleten tek bir canlı vardır; o da en şerefli mahluk dediğimiz insandır. İnanın söz konusu çevre kirliliği ise insan kesinlikle en şerefli mahluk sıfatını taşımayı hak etmiyor. Sokaklara bakıyorsun, sigara izmaritlerinden, abur cubur poşetlerinden, kağıtlardan, pet şişelerden geçilmiyor. Denizler de aynı şekilde. En temiz bir kumsalda bile yüzecek olsan, denizin çöplük içinde olduğunu üzülerek görüyorsun. Hava da aynı şekilde. Fabrikalardan, egzozlardan çıkan kirli ve zehirli dumanlar havaya karışıyor ve yağmurla birlikte tekrar yeryüzüne ulaşıyor.

     Yaşadığımız alan sadece bize ait değil. Bu alanları tüm insanlar kullanıyor. Lütfen duyarlı olalım ve çevremizi temiz tutalım. Çevreyi temizlemeyeceksek bile en azından kirletmeyelim. Çocuklarımız daha temiz bir dünyada yaşama imkanı bulsunlar. Unutmayalım, bu dünya hepimizin.

-SON-

 

KİRLİ BİR DÜNYADA YAŞIYORUZ

     Evet, ne yazık ki kirli bir dünyada yaşıyoruz. Hem de çok kirli bir dünyada... Ve bu dünyanın kirli olmanın tek sebebi de biziz. Doğaya saygımız yok. İnsana, hayvanlara, bitkilere saygımız yok. Çevreyi kirleterek hepsine zarar veriyoruz. Teknolojinin gelişmesi ile çevre kirliliği çok büyük boyutlara ulaşmıştır.

     Çeşitli fabrikalar, araçların egzozları, tarım ilaçları çevreye en çok zarar veren başlıca etmenler. Artık ne yerler temiz ne hava ne de su. Tuvaletlerde, piknik alanlarında ‘’Nasıl görmek istiyorsanız öyle bırakın!’’ yazısını sık sık görürüz. Fakat maalesef uygulamada böyle bir şeyi göremeyiz. İnsanlar çöplerini yanı başlarındaki çöp kutularına götürmekten bile acizler. Yiyeceklerini piknik yerlerine getirmeyi biliyorlar ancak çöplerini geri götürmek akıllarına bile gelmiyor.

     Bundan birkaç sene önce Niğde Bolkar Dağları'nda bulunan Karagöl'e gitmiştik. Karagöl'e gitmek için araç kullanmanız imkansız. Aracınızı gidebileceğiniz en yakın yere bırakırsınız ve tırmanmaya başlarsınız. Yaya yolu bir, bir buçuk saat kadar sürer ve hep sarp kayalıklardan oluşur. Giderken yanımıza yiyeceklerimizi de almıştık. Tabii ki neticede elimizde çöplerimiz kalmıştı. Çöplerimizi oraya atsak kimse de görmezdi. Ancak böylesine bir doğa harikasına tabii ki kıyamazdık. Dönüş yolunda elimizde çöplerimizle bir saatlik yolu yürüdük. Çöplerimizi arabamıza atıp sonrasında bir çöp konteynerine attık. Ve bundan da çok büyük bir mutluluk duyduk.

     Tüm insanlar bu kadar düşünceli olsa, doğaya saygılı olsa, diğer insanları düşünse dünya zaten tertemiz bir yer olurdu. Kaldı ki bizim yaptığımız gibi çöplerini bir saat taşımalarını da istemiyoruz. Dediğimiz gibi çöp konteyneri belki de yirmi metre kadar yakınındayken bile çöplerini oraya atmak yerine yerinde bırakan insanlar var. Sokakta utanmadan tükürenler, içtiği sigaranın izmaritini rastgele oraya buraya fırlatanlar, içtiği suyun şişesini sokağa atanlar...

     Keşke sadece dünyayı kirletmekle yetinseydik. Maalesef uzayı bile kirletmişiz. Söylenenlere göre uzay boşluğunda yüz binlerce çöp var ve bu çöpler uzaya gönderilen çeşitli uydu, cihaz ve benzeri şeylerden oluşuyor. Örneğin uzaya gönderilen bir uydunun kullanım ömrü bittiğinde orada artık çöp olarak kalıyor. Uzay çöpleri bile dünyayı tehdit edebilecek boyuta ulaşmış durumda.

     Çevre kirliliği konusunda acilen tüm insanlar eğitilmeli. Fabrikalar tamamen devletin denetim ve gözetiminde olmalı. Zehirli kimyasal tarım ilaçlarının kullanımı yasaklanmalı ve çevreyi kirletenlere ağır yaptırımlar yapılmalı. Aksi takdirde dünyamız kirlenmeye devam edecektir.

-SON-

 

Çevre kirliliği hakkında kompozisyon örnekleri sunduk. Umarız ki bu yazıları beğenmişsinizdir. Yukarıda da belirttiğimiz gibi isterseniz bize çevre kirliliği ile ilgili kısa kompozisyonlar gönderip bu sayfada yayınlanmasını isteyebilirsiniz. Hepinize teşekkürler.

YORUMLAR

BLOGGER: 4

Ad

Hikaye,2,Kompozisyon,141,Şiir,2,
ltr
item
Kısa Kompozisyon ve Hikaye Örnekleri: Çevre Kirliliği ile İlgili Kompozisyon
Çevre Kirliliği ile İlgili Kompozisyon
Çevre kirliliğini anlatan kompozisyon yazılarını sizler için hazırladık. Kısa ve uzun kompozisyon örneklerini inceleyebilirsiniz.
https://blogger.googleusercontent.com/img/a/AVvXsEgn6WRbeQrokkCyItSlNVq2bdLdmYpTRBqKiVC6RrzSNx9ahPCpTd1bJ7YjRSJ7-XhKHLWem9d1oeiCRUJxVv95CvvmuicZMX3afjG0RAP-9U1esReUHZUjWx_FpP97w_1VMv6ydUVmaGKCkmOQpgjKvIO44XfrdLGJMJS0uRiVS7_nEGheuvUWhM-b=s16000
https://blogger.googleusercontent.com/img/a/AVvXsEgn6WRbeQrokkCyItSlNVq2bdLdmYpTRBqKiVC6RrzSNx9ahPCpTd1bJ7YjRSJ7-XhKHLWem9d1oeiCRUJxVv95CvvmuicZMX3afjG0RAP-9U1esReUHZUjWx_FpP97w_1VMv6ydUVmaGKCkmOQpgjKvIO44XfrdLGJMJS0uRiVS7_nEGheuvUWhM-b=s72-c
Kısa Kompozisyon ve Hikaye Örnekleri
https://www.kompozisyonhikaye.com/2021/11/cevre-kirliligi-ile-ilgili-kompozisyon.html
https://www.kompozisyonhikaye.com/
https://www.kompozisyonhikaye.com/
https://www.kompozisyonhikaye.com/2021/11/cevre-kirliligi-ile-ilgili-kompozisyon.html
true
7726882460355549074
UTF-8
Tüm Mesajlar Yüklendi Herhangi bir yazı bulunamadı! Tamamını Gör Devamını Oku... Yanıtla Yanıtlamaktan Vazgeç Sil Tarafından Anasayfa SAYFALAR YAZILAR Tamamını Gör ŞUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR ETİKET ARŞİV ARA BÜTÜN YAZILAR Aradığınız yazı bulunamadı! Anasayfaya Dön Pazar Pazartesi Salı Çarşamba Perşembe Cuma Cumartesi Pzr Pts Salı Çrş Prş Cuma Cts Ocak Şubat Mart Nisan Mayıs Haziran Temmuz Ağustos Eylül Ekim Kasım Aralık Ock Şbt Mrt Nsn Mys Hzr Tem Ağs Eyl Ekm Ksm Arl Şimdi 1 Dakika Önce $$1$$ dakika önce 1 saat önce $$1$$ saat önce Dün $$1$$ gün önce $$1$$ hafta önce 5 haftadan daha önce Takipçiler Takip Et THIS PREMIUM CONTENT IS LOCKED STEP 1: Share to a social network STEP 2: Click the link on your social network Copy All Code Select All Code All codes were copied to your clipboard Can not copy the codes / texts, please press [CTRL]+[C] (or CMD+C with Mac) to copy Table of Content