Yağmur ile İlgili Kompozisyon

Yağmurun önemi ve faydaları ile ilgili kısa ve uzun kompozisyon örneklerini sayfamızdan okuyabilirsiniz.

Yağmur ile ilgili kompozisyon örnekleri sunduğumuz bu sayfada yağmurun önemi, yağmurun faydaları, yağmurunun hissettirdikleri konuları üzerinde durduk. Yağmurun önemi hakkında kısa ve uzun kompozisyonlara uygun başlıklar ekleyip bu yazıları giriş gelişme sonuç halinde yazdık. Sizler de yağmur konulu bilgilendirici metin, deneme yazısı veya makale örneği yazıp sitemizde yayınlanması için bize gönderebilirsiniz. İyi okumalar.

 

yağmurun önemi ile ilgili kompozisyon
Yağmur

YAĞMUR

     Yağmur, insanlar için rahmet ve berekettir. Yağmur sayesinde ekip biçtiklerimiz daha verimli hale gelir ve çok sayıda insanın besin ihtiyacını karşılar. Yağmurun faydaları sadece insanlar için değil, tüm canlılar için geçerlidir.

     Yağmur hayat demektir; çünkü yeryüzündeki her türlü bitkinin hayat bulması, varlığını sürdürmesi ona bağlıdır. Yağmur yağmayacak olsa ne ektiğimiz tohumlar filizlenebilir ne de yeryüzünde yaşamını sürdüren diğer canlılar yaşamlarına devam edebilir. Bilindiği gibi insanlar hem etobur hem de otobur varlıklardır. Yani hem bitkilerle hem de hayvanlarla beslenirler. Bitkilerin de hayvanların da yaşamı suya, yağmura bağlı olduğuna göre insanlar için de yağmur hayati bir öneme sahiptir. Tarım ile uğraşanların en büyük duası yağmurdur; zira verdikleri tüm emeklerin neticesini almak yağmura bağlıdır.

     Yağmur hayat kaynağıdır. Ancak  bu hayat kaynağının ne zaman ve ne kadar süreceği belli değildir. Bu nedenle elimizdeki su kaynaklarının kıymetini bilmeli, suyu tasarruflu kullanmalıyız.

-SON-

 

YAĞMURUN ÖNEMİ VE FAYDALARI

     Yağmur, yeryüzündeki bitkilerin su ihtiyacını sağlayan en önemli yağış türlerinden birisidir. Dünya üzerindeki suların buharlaşıp yükselerek bulutları oluşturması, daha sonra ise bu bulutların yoğunlaşarak tekrar su zerrecikleri haline gelip yeryüzüne ulaşması yoluyla oluşur.

     Yağmur sadece bitkiler için faydaları olan bir yağış değildir. Bitkilerin su ihtiyacını gidererek yaşamına devam etmesi, bir anlamda hayvanların ve insanların da yaşamını devam ettirmesi demektir; zira hayvanların büyük bir bölümü besin ihtiyacını bu bitkilerden; insanlar ise hem bitkilerden hem de hayvanlardan elde etmektedir. Yağmurun olmadığı topraklarda kıtlık meydana gelir ve bu kıtlıktan tüm canlılar etkilenir. Bu nedenledir ki yağmur bizim kültürümüzde bereket ve rahmet olarak anılır.

     Yağmur, çiftçinin, emekçinin en büyük sevinç kaynağıdır; zira emeklerinin karşılığını alması tamamen ona bağlıdır. Yağmur yağmayacak olsa toprağa ekilen tohum filizlenemez, filizlense de büyüyüp başak veremez veya istenen verim alınamaz. Bu nedenle yağmurun, tohumların ekim zamanı olan sonbaharda başlaması ve ilkbaharın sonlarına kadar devam etmesi gerekir.

     Yağmur suları, insanlar ve hayvanlar için içme suyu ihtiyacını da karşılar. Yeryüzüne düşen yağmur toprağa süzülerek yer altında birikir ve su kaynaklarını, pınarları oluşturur. Göllerin, barajların, doluluk oranını yükseltir. Bu baraj ve göllerden elde edilen su ise hem insan ihtiyacını giderir hem de tarımda kullanılır.

     Ülkemizin Karadeniz gibi bazı bölgeleri yağmur konusunda zenginken bazı bölgelerinde çok az yağmur yağar. Bu da tarım faaliyetleri ve bitki örtüsünün farklı olmasına sebep olmaktadır. Yağmurun bol olduğu bölgeler ormanlık olur; çünkü ağaçlar su ihtiyacını fazlasıyla giderebilir. Oysa yağmura hasret topraklar çoraktır ve yağmur uzun süre yağmadığı zaman bu topraklar çölleşmeye başlar.

     Yağmurun, bir toplumun kalkınmasında veya geri kalmasında dolaylı olarak etkisi vardır. Örneğin yağmurun olmadığı bir bölgede tarım ürünlerinden alınan verim düşük olur. Verim düşük olduğunda ise sebze, meyve, tahıl ve bakliyatların fiyatı yüksek olur. Haliyle toplumun önemli bir kesimi ihtiyaç duyduğu bitkisel besinleri alamaz. Yağmurun yağmamasından dolayı ülkemizde de zaman zaman küçüklü büyüklü kıtlık dönemleri yaşanmıştır. Yağmursuz geçen yıllarda milletimiz bu korkuyla her zaman yüzleşmektedir.

Yağmur, doğanın bize güzel bir armağanıdır. Bu armağanın karşılığını doğayı koruyarak verebiliriz. Giderek çölleşmekte olan ülkemizi ağaçlandırmak, su israfından kaçınmak, mevcut su kaynaklarımızı temiz tutmak hepimizin görevidir.

-SON-

 

YAĞMURUN HİSSETTİRDİKLERİ

    Benim en sevdiğim yağış türü yağmurdur. Yağmurun bambaşka bir anlamı ve önemi vardır benim için. Yağmur yağdığında içimi bir mutluluk kaplar. Sanki yüreğim susuzluktan kavrulmuş da şimdi suya doymaktadır.

     Sonbaharda doğaya inen yağmurlar benim için hayat demektir. Bilirim ki binlerce bitki türü o yağmurları beklemektedir. Çünkü tüm bitkiler yazın kavurucu sıcaklarını geçirmiş ve bir an önce su ihtiyacını karşılamak için can atmaktadır. Toprağa ekilen tohumlar patlamak için sabırsızlıkla beklemektedir. Helen yazın yağan yağmur yok mu? Yağmurdan sonra öyle bir toprak kokusu yayılır ki benim için en güzel kokulardan bile çok daha güzeldir. Toprak kokusunu içime çekince başka diyarlara giderim resmen.

     Bazı insanlar yağmurlu havaları sevmez. Çünkü havaların sürekli kapalı olduğundan şikayetçi olurlar. Elbet kapalı olacak. Kapalı olacak ki açık olduğu o bahar günlerinden daha fazla tat alabilelim. Kapalı olacak ki bahar bizi tüm yeşilliğiyle karşılayabilsin. Benim için hiç önemli değil. Hava kapalı olsun, yeter ki yeryüzünde yağmur, rahmet eksik olmasın.

-SON-

 

Yağmurun faydaları ile ilgili kompozisyon örneklerini beğendiğinizi umarız. Sizler de yağmurun önemini anlatan duygu ve düşüncelerinizi yorum bölümünden bizimle anında paylaşabilirsiniz.

YORUMLAR

BLOGGER: 4
  1. Çok iyi bir kompozisyon olmuş ben bile çok beğendim bunu kim yazdıysa çok emek vermiş bu kompozisyonu herkese öneririm :)

    YanıtlaSil
  2. Gerçekten çok güzel olmuş ellerinize sağlık çok yardımcı oldu bu kompozisyon ödevi için

    YanıtlaSil

Ad

Hikaye,2,Kompozisyon,141,Şiir,2,
ltr
item
Kısa Kompozisyon ve Hikaye Örnekleri: Yağmur ile İlgili Kompozisyon
Yağmur ile İlgili Kompozisyon
Yağmurun önemi ve faydaları ile ilgili kısa ve uzun kompozisyon örneklerini sayfamızdan okuyabilirsiniz.
https://blogger.googleusercontent.com/img/a/AVvXsEgp7DD4BOO4YK0Dk4BWF_XLFZtgRZHYr7jOuLBUf17rDKGDycSpKlqVrLCBPNojcbYlVL0CnrPrHTmlmkCIfSZldteEnfwd9cOB8ZaCqVO40XWo0TI1j4V51V-TL86sGbB-75Rw7bcauDw6v2gyBZccWYdjL7vjM6dYj3qsiudOrANIf7unBogQuy6D=s16000
https://blogger.googleusercontent.com/img/a/AVvXsEgp7DD4BOO4YK0Dk4BWF_XLFZtgRZHYr7jOuLBUf17rDKGDycSpKlqVrLCBPNojcbYlVL0CnrPrHTmlmkCIfSZldteEnfwd9cOB8ZaCqVO40XWo0TI1j4V51V-TL86sGbB-75Rw7bcauDw6v2gyBZccWYdjL7vjM6dYj3qsiudOrANIf7unBogQuy6D=s72-c
Kısa Kompozisyon ve Hikaye Örnekleri
https://www.kompozisyonhikaye.com/2021/12/yagmur-ile-ilgili-kompozisyon.html
https://www.kompozisyonhikaye.com/
https://www.kompozisyonhikaye.com/
https://www.kompozisyonhikaye.com/2021/12/yagmur-ile-ilgili-kompozisyon.html
true
7726882460355549074
UTF-8
Tüm Mesajlar Yüklendi Herhangi bir yazı bulunamadı! Tamamını Gör Devamını Oku... Yanıtla Yanıtlamaktan Vazgeç Sil Tarafından Anasayfa SAYFALAR YAZILAR Tamamını Gör ŞUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR ETİKET ARŞİV ARA BÜTÜN YAZILAR Aradığınız yazı bulunamadı! Anasayfaya Dön Pazar Pazartesi Salı Çarşamba Perşembe Cuma Cumartesi Pzr Pts Salı Çrş Prş Cuma Cts Ocak Şubat Mart Nisan Mayıs Haziran Temmuz Ağustos Eylül Ekim Kasım Aralık Ock Şbt Mrt Nsn Mys Hzr Tem Ağs Eyl Ekm Ksm Arl Şimdi 1 Dakika Önce $$1$$ dakika önce 1 saat önce $$1$$ saat önce Dün $$1$$ gün önce $$1$$ hafta önce 5 haftadan daha önce Takipçiler Takip Et THIS PREMIUM CONTENT IS LOCKED STEP 1: Share to a social network STEP 2: Click the link on your social network Copy All Code Select All Code All codes were copied to your clipboard Can not copy the codes / texts, please press [CTRL]+[C] (or CMD+C with Mac) to copy Table of Content