Türkçe ile İlgili Kompozisyon

Türk dili yani Türkçe ile ilgili en güzel kompozisyon örneklerini kısa ve uzun versiyonlarıyla sitemizden okuyabilirsiniz.

Türkçe ile ilgili kompozisyon örnekleri derlediğimiz bu sayfada Türkçenin önemi, Türk dilinin güzelliği, Türk dilinin zenginliği hakkında bilgilendirici metin mahiyetinde olan deneme yazılarını inceleyeceksiniz. Güzel Türkçemiz konulu bu kompozisyonlar kısa ve uzun versiyonları ile yazılarak her kademeden öğrenciye fayda sağlanması amaçlanmıştır. Türkçe ile ilgili tüm kompozisyonlar giriş gelişme sonuç bölümleri halinde yazılmıştır ve her birine güzel, uygun başlıklar verilmiştir. İyi okumalar dileriz.

 

türkçe ile ilgili kompozisyon
Türkçe

TÜRKÇE

     Dil, insanların birbiriyle iletişim kurmasını sağlayan; sürekli değişen ve gelişen bir kavramdır. Her toplumun kullandığı bir dil vardır. Bizim kullandığımız dil ise Türk dili, yani güzel Türkçemizdir.

     Türkçe, hem kökeni hem de işlevselliği bakımından dünyanın en güzel ve en kullanışlı dillerinden biridir. Kalıplaşmış ifadeleri, mecazlı söyleyişleri, deyimleri ve atasözleriyle çok zengin bir dildir. Türkçeyi dünyada milyonlarca insan ana dili olarak konuşmaktadır. Türkçe, dünyanın en zengin ve en güzel dillerinden biri olsa da ne yazık ki günümüzde yavaş yavaş yozlaşmakta, dilimize giren bazı yabancı sözcüklerle değişmeye başlamaktadır. Binlerce yıllık bir miras olan Türkçemizi korumak hepimizin en büyük görevidir. Bize düşen en büyük görev dilimizi en doğru ve en güzel şekilde           konuşarak onu yabancı dillerin boyunduruğundan kurtarmaktır.

      Türkçe hepimizin ana dilidir. Bu dili korumak için üzerimize düşen görevleri yerine getirirsek, dilimiz sonsuza dek hiç değişmeden yaşamını sürdürecektir. Bunun için de her nerede olursa olsun dilimizi doğru kullanmalı, Türkçesi varken yabancı sözcüklerden uzak durmalıyız.

-SON-

 

GÜZEL TÜRKÇEMİZ

     Dil, yaşayan bir varlık olarak kabul edilir; çünkü her dil doğar, gelişir ve günü geldiğinde ise ölür. Bazı diller vardır ki ömürleri pek de uzun değildir. Ancak Türk dili, binlerce yıldır yaşamına devam eden ve yine binlerce yıl daha devam edecek olan ender dillerden biridir. Dünyada birçok sayıda devlet Türkçe konuşmaktadır. Türkçenin hangi lehçesi olursa olsun hepsi de kulağa çok hoş gelmektedir.

     Türkçede şiir yazmanın, türkü söylemenin tadı başkadır. Türkçe aşığı birçok büyüğümüz olmuştur. Bunlardan biri de söz ustası, büyük şair Yahya Kemal Beyatlı'dır. Beyatlı'nın Türk dili ile ilgili çok güzel ve çok önemli bir sözü vardır: ‘’Türkçe, ağzımda annemin ak sütüdür.’’ der kendisi. Bilirsiniz, bir bebeğin en çok sevdiği, ağzından eksik olmasını istemediği şey anne sütüdür. Türkçenin anne sütüne benzetilmesinin nedeni de sürekli onu konuşma isteğidir. Konuşulurken verdiği hazdır. Evet, hepimiz Türkçeyi konuşmaktan büyük haz duyuyoruz. Hele de onu kurallarına uygun bir şekilde kullandığımızda, sahip olduğu tüm zenginlikleri ile kullandığımızda aldığımız haz katbekat artıyor. Evet, bu denli güzel ve zengin olan dilimiz, maalesef korunmaya da muhtaç. İnsanlar, sahip olduklarının kıymetini bazen bilemiyor. Ne yazık ki biz de Türkçenin değerini bilemedik. Türkçenin öneminin farkına varamadık ve onu fakirliğe doğru ittik. Batıya özenip onların sözcüklerini saf dilimize karıştırdık.

     Bu değerli dili korumak hepimizin görevidir. Bunu da ancak daha çok çalışarak, ülkemizi daha ilerilere götürerek ve ana dilimiz Türkçeyi güzel ve etkin konuşarak sağlayabiliriz. Günümüzde dilin değişimini sağlayan en önemli faktörler yeni icat ve buluşlardır. Hepiniz takdir edersiniz ki bir buluşu hangi millet gerçekleştirirse o varlığın veya kavramın adı da o milletin konuştuğu dil ile dünyaya yayılır. Bu nedenledir ki teknolojik alet ve benzeri şeylerin dili genellikle Türkçemize yabancı dillerden girmiştir. Türkçe hepimizin, onu yabancı sözcüklerden ve yozlaşmaktan kurtaralım.

-SON-

 

TÜRK DİLİ

     Günümüzde yaşayan her dilin bir kökeni vardır. Türk dili de çok köklü bir yapıya sahiptir. Varlığını sürdürmeye binlerce yıldır devam etmektedir. Birçok dili grubu bulunmaktadır ve yine her bir dil grubunda birçok dil yer almaktadır. Türk dili ise Ural-Altay dil grubunda yer almaktadır. Korece, Moğolca, Japonca dillerinin de yer aldığı Altay dil grubuna mensuptur.

     Türk dili, Altay dil grubuna ait olan tüm diller gibi sondan eklemeli bir dildir. Yani ekler, sözcüklerin sonuna getirilir. Türk dilinin tarihi tarih öncesine yani binlerce yıl öncesine dayanır. Orhun abideleri, Türk dilinin kullanıldığı ve günümüze kadar gelen ilk kanıtlardır. Bu anıtlarda derli toplu bir Türkçenin kullanılmış olması, Türk dilinin geçmişinin çok daha eskilere gittiğinin de kanıtıdır.

     Türk dili, geçmişten beri onlarca ülkede konuşulmuştur. Yine günümüzde de bu dilin konuşulduğu onlarca ülke bulunmaktadır. Farklı coğrafyalarda konuşulması ise Türk diline önemli bir zenginlik katmıştır. Bütün diller, diğer dillerle sürekli bir iletişim içindedir. Bu nedenledir ki hiçbir dil saf değildir. Her dil, başka dillerden de sözcükler, kalıplar ve kurallar almıştır. Türk diline baktığımızda da aynı şeyi görebiliriz. Türkçede bolca Arapça ve Farsça sözcükler bulunmaktadır. Günümüzde Batı ile de etkileşim ve iletişim içinde olduğumuzdan dolayı Batı dillerinin etkisi de bir hayli fazladır.

     Ne yazık ki Türk dilinin köklü ve zengin bir yapıya sahip olması onun yozlaşmayacağı anlamına gelmiyor. Özellikle son zamanlarda bizden kaynaklı sebeplerle Türk dili yozlaşmaya, bozulmaya yüz tutmuştur. İnsanlar tamamen Avrupa ülkelerinin etkisinde kalarak onların dillerini gündelik hayatlarına tatbik etmiş, sokaktaki basit dükkanların bile isimleri İngilizce gibi dillerle anılır olmuştur. Yine insanlar, sanki marifetmiş gibi yabancı sözcükleri Türkçeye entegre etmekte, öz Türkçeleri dururken yabancı sözcükleri kullanmaktadır. Bundan dolayıdır ki okuduklarını bile tam anlamı ile anlayamayan bir nesil yetişmektedir.

     Dilimize girmiş olan, artık kendine yer edinen sözcüklerle işimiz yok; ancak dilimize tam anlamıyla yerleşmemiş olan sözcüklerin yerine onların Türkçelerini kullanmak, dilimizin gelişimi ve ömrü için son derece önemlidir. Yukarıda da belirttiğimiz gibi, dil canlı bir varlıktır. Ona bu denli zarar vermeye devam edersek, onu her an ölüme bir adım daha yaklaştırmış olacağız. Onu korumak hepimizin görevidir.

-SON-

 

Türkçenin zenginliği, Türkçenin önemi ve güzelliği, Türk dilinin tarihteki yeri ile ilgili metin çalışmalarını okudunuz. Dileriz ki bu yazıları beğenirsiniz. Sizler de güzel Türkçemiz ile ilgili kompozisyon yazarak bizimle paylaşabilirsiniz. Teşekkürler.

YORUMLAR

Ad

Hikaye,2,Kompozisyon,141,Şiir,2,
ltr
item
Kısa Kompozisyon ve Hikaye Örnekleri: Türkçe ile İlgili Kompozisyon
Türkçe ile İlgili Kompozisyon
Türk dili yani Türkçe ile ilgili en güzel kompozisyon örneklerini kısa ve uzun versiyonlarıyla sitemizden okuyabilirsiniz.
https://blogger.googleusercontent.com/img/a/AVvXsEipi871GQM6E623h9z0H0hiFebV3FFua_yu3eEZZo5ldcA-5dIxFkVQGUCN3DF1QEc5SJU27qidOHY0BTJmQ6_yvuzpTDbqFpvU2k15M0_cgFZ20vD2nGbPwqBgyvdQtm-ml_78ryY2XoPI0TGUHQZv8S_cHQ2XGtEfq6mBRgbm_qQEqvqTU1mirSxQ=s16000
https://blogger.googleusercontent.com/img/a/AVvXsEipi871GQM6E623h9z0H0hiFebV3FFua_yu3eEZZo5ldcA-5dIxFkVQGUCN3DF1QEc5SJU27qidOHY0BTJmQ6_yvuzpTDbqFpvU2k15M0_cgFZ20vD2nGbPwqBgyvdQtm-ml_78ryY2XoPI0TGUHQZv8S_cHQ2XGtEfq6mBRgbm_qQEqvqTU1mirSxQ=s72-c
Kısa Kompozisyon ve Hikaye Örnekleri
https://www.kompozisyonhikaye.com/2021/12/turkce-ile-ilgili-kompozisyon.html
https://www.kompozisyonhikaye.com/
https://www.kompozisyonhikaye.com/
https://www.kompozisyonhikaye.com/2021/12/turkce-ile-ilgili-kompozisyon.html
true
7726882460355549074
UTF-8
Tüm Mesajlar Yüklendi Herhangi bir yazı bulunamadı! Tamamını Gör Devamını Oku... Yanıtla Yanıtlamaktan Vazgeç Sil Tarafından Anasayfa SAYFALAR YAZILAR Tamamını Gör ŞUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR ETİKET ARŞİV ARA BÜTÜN YAZILAR Aradığınız yazı bulunamadı! Anasayfaya Dön Pazar Pazartesi Salı Çarşamba Perşembe Cuma Cumartesi Pzr Pts Salı Çrş Prş Cuma Cts Ocak Şubat Mart Nisan Mayıs Haziran Temmuz Ağustos Eylül Ekim Kasım Aralık Ock Şbt Mrt Nsn Mys Hzr Tem Ağs Eyl Ekm Ksm Arl Şimdi 1 Dakika Önce $$1$$ dakika önce 1 saat önce $$1$$ saat önce Dün $$1$$ gün önce $$1$$ hafta önce 5 haftadan daha önce Takipçiler Takip Et THIS PREMIUM CONTENT IS LOCKED STEP 1: Share to a social network STEP 2: Click the link on your social network Copy All Code Select All Code All codes were copied to your clipboard Can not copy the codes / texts, please press [CTRL]+[C] (or CMD+C with Mac) to copy Table of Content