Özlem ile İlgili Kompozisyon

Özlem duygusunu anlatan en güzel kompozisyon örnekleri burada. Çocukluk özlemi, sevgili özlemi, memleket özlemi...

Özlem ile ilgili kompozisyon örnekleri sunduğumuz bu sayfada öncelikle genel olarak özlem duygusu üzerinde durup daha sonra geçmişe özlem, sevgiliye duyulan özlem, çocukluğa özlem, ayrılık ve hasret ve özlenene kavuşmak konuları üzerinde durduk. Kısa ve uzun kompozisyon örnekleri vererek tüm yazıları giriş gelişme sonuç halinde sunduk ve aynı zamanda uygun başlıklar seçtik. Sizler de özlem konulu bilgilendirici metin, deneme yazısı örnekleri oluşturup bize gönderebilirsiniz. Şimdi özlem hakkında kompozisyon örneklerimizi okumaya geçelim.

 

özlem ile ilgili yazılar
Özlem Duygusu

ÖZLEM

     Özlem, uzun zamandır görülmeyen bir insanı görme, ona veya başka bir duruma kavuşma isteği olarak tanımlanabilir. Özlem, zaman içinde giderek büyüyen ve bazen dayanılması güç olan bir duygudur.

     Zaman zaman sevdiğimiz insanlardan uzak kalmak zorunda kalabiliriz. Bu insanlardan uzak kaldığımızda onların eksikliğini hisseder, onlarla yaşadığımız güzel anları hatırlarız. Onları bir an önce görmek, onlara kavuşmak için can atarız. İşte, içimizde hissettiğimiz bu görme ve kavuşma isteği, içimizdeki özlemden kaynaklanmaktadır. Bir insanı özleyebileceğimiz gibi geçmişte yaşadığımız güzel zamanları da özleyebiliriz. Örneğin her insanın içinde çocukluğa veya gençliğe duyulan özlem vardır. Bazen de bir yere, özellikle de doğup büyüdüğümüz memlekete özlem duyarız.

     Hayatımızda olan insan veya durumları gerçekten sevip sevmediğimizi onlardan uzak kaldığımızda, onlara karşı duyduğumuz özlem duygusuna göre de anlayabiliriz. Uzak durduğumuzda bir durum veya kişiyi özlüyorsak onu gerçekten seviyoruz demektir.

-SON-

 

ÇOCUKLUK ÖZLEMİ

     Çocukluk, henüz reşit olmadığımız, tüm ihtiyaçlarımızın ailemiz tarafından karşılandığı, yaşamın sadece eğlence ve oyundan ibaret olduğunu düşündüğümüz erken yaşlardır.

     İstisnaları bir kenara bırakırsak, insanların en mutlu olduğu dönem çocukluk dönemidir. Çocukluk döneminde hiçbir sorumluluğu olmayan, ev veya aile geçindirme gibi dertleri bulunmayan, yalnızca gülüp eğlenmek, oyun oynamak ile zaman harcayan kişiler oluruz. Hayatın getirdiği yükü omuzlarımızda hissetmediğimiz için hiçbir kaygımız olmaz; bu nedenle hayatı doyasıya yaşarız. Bu nedenle de genel anlamda sürekli mutlu oluruz. Ancak büyüyüp de bazı sorumlulukları üzerimize aldığımızda, ekonomik sıkıntılarla, toplumsal olaylarla boğuştuğumuzda artık hayat daha zor hale gelir. Böyle durumlarda çocukluğumuzu hatırlar, o güzel günlere özlem duyarız.

     Her insanın güzel bir çocukluk yaşamaya hakkı vardır. Bu nedenle aileler, çocuklarına bu dönemde güzel yaşantılar sunmalı, onların doyasıya eğlenmesini, zamanlarını güzel geçirmesini sağlamalıdır.

-SON-

 

MEMLEKET ÖZLEMİ

     Her insanın doğup büyüdüğü, insanlarıyla, doğasıyla haşir neşir olduğu bir yer vardır. Biz bu yere memleket diyoruz. Bir memleketi güzel yapan aslında o yerin doğal özellikleri, manzarası filan değildir. Orayı güzel yapan şey, anılarımızdır.

     Bazen bir köy, kasaba veya ilçeden geçerken, oranın ne kadar çirkin bir yer olduğunu, insanların burada nasıl yaşadığınızı düşünürüz. Oysa o yörede doğup büyümüş insanlara sorsanız, belki de size dünyanın en güzel yerinin orası olduğunu söyleyeceklerdir; çünkü onların çocuklukları, anıları hep orada geçmiştir. Oradaki her bir insan, her bir ağaç ve belki de her bir taş onlar için değerli ve önemlidir. İşte, bizler, memleket dediğimiz yerden ayrılıp da başka diyarlara gittiğimiz zaman o insanlar, o ağaçlar, dağlar, taşlar içimizde büyür, onlara büyük bir özlem duyarız. Memleket özlemi dediğimiz bu duygu, bazen çekilmez bile olur. Özellikle de memleketinden yıllardır ayrı durmuş, başka ülkelere göçmüş insanlar bu duyguyu daha derinden hissederler.

Memleket özlemi hakkında onlarca belki de yüzlerce türkü söylenmiş, şiirler yazılmıştır. Sıla, gurbet türküleri hep memleket sevgisi ve memleket özlemini anlatır. Evet, memleketimiz her neresiyse, bizim için orası güzel ve orası değerlidir.

-SON-

 

SEVGİLİYE DUYULAN ÖZLEM

    Özlem, genel anlamda görme ve kavuşma isteğidir; ancak birbirinden farklı hissedilen birçok özlem türü vardır. Sevgiliye duyulan özlem ise belki de en büyük özlemdir. Şayet tamamen ayrılık yaşandıysa, kavuşmak artık imkansızsa bu duygu daha da büyür içimizde ve zamanla dayanılmaz bir hal alır.

     Sevgili; sevilen, her an düşünülen, onsuz bir hayattan tat alınamayan kişidir. Aşık olunan, sürekli beraber olunmak istenen, onsuz tek bir an bile düşünülmeyen kişidir. Çoğu insan hayatının bir veya birden fazla döneminde sevgi veya aşk duygusuna kapılabilir. Sevgi de aşk da utanılacak, ayıplanacak duygular değildir. Aksine, bu duygular bize doğanın en güzel armağanıdır. Zaten insanın yapısında da birbirini sevmek, aşık olmak vardır. Bu duygular olmasaydı, evlenme, aile kurma, çocuk yapma gibi eylemlerin de bir manası olmayacak ve insan nesli belki de tükenecekti. Bu nedenle aşktan korkmamak, kaçmamak ve onu en güzel şekilde yaşamak gerekir. Ancak ne yazık ki bazen sevdiğimizden uzak kalmak zorunda kalırız. Kimi zaman geçici kimi zaman ise kalıcı bir uzaklıktır bu. Her ne olursa olsun sevgiliyi özler, tüm zamanlarımızı onunla yaşadığımız güzel günleri hatırlamakla geçiririz. Sevgiliyi özlemek bir anlamda güzeldir de. Ancak özlediğimiz sevgili bir daha gelmeyecekse, artık bizim için ulaşılamaz olmuşsa, işte o zaman özlem de çekilmez, dayanılmaz bir hal alır. İçimizdeki mutsuzluk artar ve hayattan tat almamaya başlarız.

     Sevgiliye özlem, bir diğer adıyla hasret, en güzel özlemdir; ancak beklenen gün gelecekse... Hani bir söz vardır: ‘’Beklenen gün gelecekse, çekilecek çile kutsaldır.’’ derler. Umarım, gerçekten seven tüm insanlar için beklenen o gün en kısa zamanda gelir. Tüm özlem duyanların kavuşması dileğiyle...

-SON-

 

Hasret ile ilgili kompozisyon örneklerini beğendiğinizi umarız. Sizler de özlem, yani hasret hakkında yazılar yazıp bizimle paylaşabilirsiniz. Geçmişe özlem ve çocukluğa özlem ile ilgili anılarınızı yorum bölümünde hemen paylaşabilirsiniz.

YORUMLAR

Ad

Hikaye,2,Kompozisyon,141,Şiir,2,
ltr
item
Kısa Kompozisyon ve Hikaye Örnekleri: Özlem ile İlgili Kompozisyon
Özlem ile İlgili Kompozisyon
Özlem duygusunu anlatan en güzel kompozisyon örnekleri burada. Çocukluk özlemi, sevgili özlemi, memleket özlemi...
https://blogger.googleusercontent.com/img/a/AVvXsEgKMYA1gRCLk5sBVxNnmy8jhvAckMs6PRsPW8ehMCvsWgvjISgri6P6ZsV4LeP8rtrnroYQ1nmOHSxvf9mA8A1v1PO8AKlecDKUU6E0VdhFK3SwX3m2ItsdsCWEICmOyyhy_w3XjGL-gu1wT7WyZ9VKc9nw_4fO2C7aH1UYPOZpEs6llh6TTqZ0xcC3=s16000
https://blogger.googleusercontent.com/img/a/AVvXsEgKMYA1gRCLk5sBVxNnmy8jhvAckMs6PRsPW8ehMCvsWgvjISgri6P6ZsV4LeP8rtrnroYQ1nmOHSxvf9mA8A1v1PO8AKlecDKUU6E0VdhFK3SwX3m2ItsdsCWEICmOyyhy_w3XjGL-gu1wT7WyZ9VKc9nw_4fO2C7aH1UYPOZpEs6llh6TTqZ0xcC3=s72-c
Kısa Kompozisyon ve Hikaye Örnekleri
https://www.kompozisyonhikaye.com/2021/12/ozlem-ile-ilgili-kompozisyon.html
https://www.kompozisyonhikaye.com/
https://www.kompozisyonhikaye.com/
https://www.kompozisyonhikaye.com/2021/12/ozlem-ile-ilgili-kompozisyon.html
true
7726882460355549074
UTF-8
Tüm Mesajlar Yüklendi Herhangi bir yazı bulunamadı! Tamamını Gör Devamını Oku... Yanıtla Yanıtlamaktan Vazgeç Sil Tarafından Anasayfa SAYFALAR YAZILAR Tamamını Gör ŞUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR ETİKET ARŞİV ARA BÜTÜN YAZILAR Aradığınız yazı bulunamadı! Anasayfaya Dön Pazar Pazartesi Salı Çarşamba Perşembe Cuma Cumartesi Pzr Pts Salı Çrş Prş Cuma Cts Ocak Şubat Mart Nisan Mayıs Haziran Temmuz Ağustos Eylül Ekim Kasım Aralık Ock Şbt Mrt Nsn Mys Hzr Tem Ağs Eyl Ekm Ksm Arl Şimdi 1 Dakika Önce $$1$$ dakika önce 1 saat önce $$1$$ saat önce Dün $$1$$ gün önce $$1$$ hafta önce 5 haftadan daha önce Takipçiler Takip Et THIS PREMIUM CONTENT IS LOCKED STEP 1: Share to a social network STEP 2: Click the link on your social network Copy All Code Select All Code All codes were copied to your clipboard Can not copy the codes / texts, please press [CTRL]+[C] (or CMD+C with Mac) to copy Table of Content