Ön Yargı ile İlgili Kompozisyon

Ön yargılarımızı ve ön yargının zararlarını anlatan en güzel kompozisyon yazılarını sayfamızdan okuyun.

Ön yargılı olmak ile ilgili kompozisyon örnekleri sunduğumuz bu sayfada ön yargılı olmanın zararları, sonuçları, kültürel ön yargı ve ön yargının neden olabileceği sorunlar üzerinde durduk. Ön yargı hakkında kompozisyon örneklerinin her birine uygun bir başlık seçerek yazıları giriş gelişme sonuç halinde sunduk. Sizler de ön yargı konulu bilgilendirici metin, deneme yazısı, söyleşi veya makale örnekleri yazarak bize gönderebilirsiniz. İyi okumalar.

 

ön yargı ile ilgili kompozisyon

ÖN YARGI

     Ön yargı, insanların daha önce duyduğu bir söz, gördüğü bir davranış veya edindiği bir deneyimden yola çıkarak peşin hüküm vermesi ve özel bir durumu genellemesidir.

     Ön yargılı olmak, ne yazık ki toplumun her kesiminde görülen olumsuz bir davranıştır. Özellikle insanlara karşı edindiğimiz ön yargılar olumsuz sonuçlara sebep olmaktadır. İnsanlara karşı davranışlarımız, başkalarından duyduğumuz sözlere göre şekillenmemelidir. Bir insanın ne olduğunu gerçek anlamda öğrenmek için ona ön yargılı olmadan yaklaşmalı ve o kişiyi gerçekten tanıdıktan sonra nasıl biri olduğuna karar vermeliyiz. Ön yargılarımız, insanlara karşı yanlış düşünmemize neden olur.

     İnsanlar hakkında ön yargılı olmak kolaydır; ancak edindiğimiz ön yargıları yıkmak gerçekten çok zordur. Bu nedenle ön yargılı olmaktan kaçınmalı, bir insanı iyice tanıdıktan sonra hüküm vermeliyiz.

-SON-

 

ÖN YARGILARIMIZ BİZİ BAŞARISIZLIĞA GÖTÜRÜR

     Başarısızlıklarımızın en büyük nedenlerinden biri ön yargılarımızdır. Zor bir işe henüz girişmeden önce onu başaramayacağımız fikrine kapılıp peşin hüküm verirsek, gerçekten de o işi başaramayız.

     Kötümser bir bakış açısı ile ön yargıda bulunduğumuzda beynimiz yalnızca başaramamaya odaklanır. Kendimizi güçsüz hissederiz. Öz güvenimiz yavaş yavaş kaybolur. Oysa başarmanın en büyük şartı, başarabileceğimize inanmaktır. Şayet bu inanca sahip değilsek güçlü adımlar, atamayız. Bu da bize başarısızlığı getirir. Bu nedenle bu hayattaki en büyük düşmanlarımızın ön yargılarımızı olduğunu bilmeli ve bu yargılardan uzak durmalıyız.

     Kendimiz için belirlediğimiz bir hedefe doğru ilerlerken kendimizden emin olmalı, başarabileceğimiz inancına sahip olmalıyız. Eğer başaramayacağımıza inanırsak gerçekten de başaramayız.

-SON-

 

ÖN YARGILARIMIZ

     İnsanlar veya olayların iç yüzünü bilmeden onlar hakkında olumlu veya olumsuz hükümlerde bulunmak ön yargılı olmaktır. Ön yargılı olmak davranışlarımızı kısıtlar veya başka tarafa yönlendirir. Aynı zamandan bu olumsuz davranışımız, başka insanlar hakkında kötü düşünmemize de sebep olur.

     Ne yazık ki insanlar bilmedikleri, tanımadıkları insanlar veya olaylar hakkında bile kolayca fikir yürütme özelliğine sahip. Bir insanın yalnızca kılık  kıyafetine bakıp onun hakkında olumlu veya olumsuz yargılarda bulunabiliyorlar. Örneğin falan kişi şöyle giyiniyor, demek ki iyi biri veya filan kişi şöyle giyiniyor demek ki kötü biri bile diyebilecek kadar büyük ön yargılara sahipler. 

     İnsanları inançlarına, giyimlerine, fiziksel yapılarına göre değerlendirmek son derece yanlıştır. Yeni tanıştığınızda ön yargıyla karşılaştığınız ve kötü olduğunu düşündüğümüz bir insanı tanıdıkça aslında ne kadar iyi biri olduğunu anlayıp şaşırdığınız çok olmuştur. İşte, o kişinin kötü biri olduğuna önceden karar vermek peşin hükümdür, yani ön yargıdır. Bu ön yargıyı parçalamak için onunla tanışmak ve belki de uzun süre kaynaşmak zorunda kaldınız. Şayet bu fırsatınız olmasaydı belki o kişi hakkında hayatınız boyunca kötü düşünecektiniz.

     Hiç bir inanç, hiç bir ırk, hiçbir dil bir insanı çok iyi veya kötü yapan unsurlar değildir. Bir insan iyiyse hangi dilden, dinden veya renkten olduğu hiç önemli değildir. Aynı şekilde iyi bir insansa da mensubu olduğu din, dil veya renk onu kötü yapmaz. Bu nedenle insanları ayrıştırmak yerine her birine kendi kişiliğiyle teşhis koymak çok daha sağlıklı ve gereklidir.

-SON-

 

ÖN YARGILI OLMAK

     Peşin hüküm olarak da adlandırılan ön yargı, hayatımızı şekillendiren, bizi olumsuz durumlara iten kötü bir davranıştır. Ön yargılarımız yüzünden hiç tanımadığımız, bilmediğimiz insanlar hakkında bile kötü düşünebilir, onları bazı fırsatlardan mahrum bırakabiliriz. Öyle bir şey ise kul hakkına girmekten başka bir şey değildir

Toplumda en yaygın ön yargılardan biri de kültürel ön yargıdır. Kültürel ön yargı çeşitli gruplar veya topluluklar hakkında ön yargılı olmaktır. Örneğin diyelim ki A şehrinde doğup büyüyen insanların kötü olduğu ile ilgili bir şeyler duymuş olalım. Hayatımızın bir alanında o şehirden biri ile karşılaştığımızda ön yargılarımız devreye girer ve o insanın da kötü olduğu, onunla iş yapılmayacağı, ona güvenilmeyeceği yanılgısına kapılırız. Böylece belki de çok iyi olan bir insan hakkında kötü düşünmüş ve onun hakkına girmiş oluruz. 

     Durumu iyice anlamak için biraz empati yapalım. Düşünün ki siz, bahsi geçen A şehrinde doğup büyümüşsünüz. İş arıyorsunuz ve eleman alan bir iş yerine gidiyorsunuz. İş veren ile konuşuyorsunuz. İş veren sizin hakkınızda bilgi almak için çeşitli şeyler söylüyor. A şehrinden olduğunuzu da öğreniyor ve yüz ifadesinin değiştiğini hissedebiliyorsunuz. Aslında iş tam da size göre. Bütün şartları sağlıyorsunuz. Ancak iş verenin, A şehrinden olanların kötü olduğu ön yargısına sahip. Ona göre siz de kötü birisinizdir ve işe alınmazsınız. Yani iş veren, tamamen ön yargılarına göre hareket edip, aslında çok iyi bir kişiliğiniz olmasına rağmen, sizin kötü biri olacağınız yargısına kapılıp sizi işe almadı. Böyle bir durum karşısında neler hissedebileceğinizi düşünün.

     Maalesef toplumda böyle ön yargılar, böyle ayrıştırmalar bir hayli fazla. Bir çok insan için nereli olduğunuz, hangi milletten veya dinden olduğunuz, sizin için karar vermeleri için yeterli. Çünkü onlar bahsi geçen şehir, millet veya dine mensup kişiler hakkında hükümlerini çoktan vermiştir. Sizin kendinizi ispatlamanıza, onların peşin hükümlerini çürütmenize fırsat bile vermezler. Bu da toplumsal ayrışmaya, sınıflaşmaya sebep olur ki bunlar da kargaşaya ve belki de savaşa neden olur.

     Ünlü fizikçi Einstein ‘’Bir ön yargıyı parçalamak, atom çekirdeğini parçalamaktan daha güçtür.’’ diyerek ön yargılarımızdan kurtulmanın ne kadar zor olduğunu vurgular. Evet, peşin verilen hükümleri bozmak gerçekten çok güçtür. Bu nedenle ön yargıdan uzak durmalı, bir kişi veya meseleyi tam olarak anlamadan o kişi veya mesele için hüküm vermemeliyiz.

-SON-

 

Ön yargılı olmanın zararları ile ilgili kompozisyon örneklerimizi okudunuz. Herkese faydalı olması açısından hem kısa hem de uzun yazılar yazdık. Sizler de önyargı ile ilgili kompozisyon örnekleri hazırlayabilir, önyargının zararlarını anlatan duygu ve düşüncelerinizi yorum bölümünden paylaşabilirsiniz.

YORUMLAR

BLOGGER: 17
  1. Allah'ın izniyle konusma sınavından sizin sayenizde yuksek alicam (isallah)

    YanıtlaSil
  2. Konuşmada 2.5 dakika sürer mi acaba

    YanıtlaSil
  3. aaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaa

    YanıtlaSil

Ad

Hikaye,2,Kompozisyon,141,Şiir,2,
ltr
item
Kısa Kompozisyon ve Hikaye Örnekleri: Ön Yargı ile İlgili Kompozisyon
Ön Yargı ile İlgili Kompozisyon
Ön yargılarımızı ve ön yargının zararlarını anlatan en güzel kompozisyon yazılarını sayfamızdan okuyun.
https://blogger.googleusercontent.com/img/a/AVvXsEhGgR3iWX5iUwLz7GdbXP1htFuA7HJtVFFQhdULUhE0fu9P2u-5a616FLF9LdV3a8p6HKbeTv64NHZ6VEzOI4AYhF-5uQyTc6_F4ysdtrG7mGditUl59eFzxZa93rvudI3RtGSv5fKLld_JGHqrdDNBgRWvK4bSJnU7dG24Y3q281vExN7fAfZKXWLz=s16000
https://blogger.googleusercontent.com/img/a/AVvXsEhGgR3iWX5iUwLz7GdbXP1htFuA7HJtVFFQhdULUhE0fu9P2u-5a616FLF9LdV3a8p6HKbeTv64NHZ6VEzOI4AYhF-5uQyTc6_F4ysdtrG7mGditUl59eFzxZa93rvudI3RtGSv5fKLld_JGHqrdDNBgRWvK4bSJnU7dG24Y3q281vExN7fAfZKXWLz=s72-c
Kısa Kompozisyon ve Hikaye Örnekleri
https://www.kompozisyonhikaye.com/2021/12/on-yarg-ile-ilgili-kompozisyon.html
https://www.kompozisyonhikaye.com/
https://www.kompozisyonhikaye.com/
https://www.kompozisyonhikaye.com/2021/12/on-yarg-ile-ilgili-kompozisyon.html
true
7726882460355549074
UTF-8
Tüm Mesajlar Yüklendi Herhangi bir yazı bulunamadı! Tamamını Gör Devamını Oku... Yanıtla Yanıtlamaktan Vazgeç Sil Tarafından Anasayfa SAYFALAR YAZILAR Tamamını Gör ŞUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR ETİKET ARŞİV ARA BÜTÜN YAZILAR Aradığınız yazı bulunamadı! Anasayfaya Dön Pazar Pazartesi Salı Çarşamba Perşembe Cuma Cumartesi Pzr Pts Salı Çrş Prş Cuma Cts Ocak Şubat Mart Nisan Mayıs Haziran Temmuz Ağustos Eylül Ekim Kasım Aralık Ock Şbt Mrt Nsn Mys Hzr Tem Ağs Eyl Ekm Ksm Arl Şimdi 1 Dakika Önce $$1$$ dakika önce 1 saat önce $$1$$ saat önce Dün $$1$$ gün önce $$1$$ hafta önce 5 haftadan daha önce Takipçiler Takip Et THIS PREMIUM CONTENT IS LOCKED STEP 1: Share to a social network STEP 2: Click the link on your social network Copy All Code Select All Code All codes were copied to your clipboard Can not copy the codes / texts, please press [CTRL]+[C] (or CMD+C with Mac) to copy Table of Content