Eski Bayramlar ile İlgili Kompozisyon

eski bayramlar ile şimdiki bayramlar arasındaki farkları anlatan kısa ve uzun kompozisyon örneklerini sayfamızdan okuyabilirsiniz.

Eski bayramlar ile ilgili kompozisyon örnekleri sunduğumuz bu sayfada eski bayramlar ve yeni bayramlar arasındaki farklar, eski bayramlara özlem konularına değindik. Giriş gelişme sonuç bölümleri halinde yazdığımız kısa ve uzun kompozisyonları okuyabilir; dilerseniz siz de eski bayramlar konulu bilgilendirici metin, deneme yazısı örneği oluşturup bize gönderebilirsiniz.

 

şimdiki bayramlar ve eski bayramlar
Eski Bayramlar

ESKİ BAYRAMLAR (Kısa Kompozisyon)

     Günümüz bayramları ile eski bayramlar arasında büyük farklar var. Hatta eski bayramlara nazaran şimdiki bayramlara bayram demek bile zor; çünkü bayram dediğin coşkuyla, heyecanla, mutluluk ve muhabbetle geçer; oysa şimdiki bayramlarda o günlerin bayram olduğunu anlamak bile zor.

     Ne yazık ki hayatımıza giren akıllı telefonlar, tabletler ve bilgisayarlar yüzünden bayramları coşkuyla kutlayamıyoruz. Eskiden insanlar bayramlarda birbirini ziyaret eder, derin muhabbetlere dalardı. Şimdi herkesin elinde bir telefon var, muhabbet diye bir şey kalmamış. Kimse kimseyi ziyaret etmiyor, herkes birbirinden habersiz bir şekilde yaşamına devam ediyor. Asosyal bir gençlik oluşmuş. Bildikleri tek şey evde, sokakta, otobüste telefona gömülmek, hayatı orada yaşamak. Oysa eskiden bayram heyecanı diye bir şey vardı. Bayramlar çocuklar için de yetişkinler için de en güzel günlerdi. Bu günlerde herkes tertemiz giyinir sokaklarda, meydanlarda eğlenirdi. İnsanlar büyükleri ziyaret eder, gönüllerini alırlardı. Küskün olanlar barışır, dargınlıklarını unuturdu.

     Eski bayramlar artık sadece mazide kaldı. Bizler o günleri büyüklerimizden dinliyor ve o günlere özeniyoruz. Ancak dinledikten sonra tekrar telefonumuza gömülüp kaldığımız videoyu izlemeye devam ediyoruz.

-SON-

 

ESKİ BAYRAMLAR (Uzun Kompozisyon)

     Ülkemizde kutlanan iki dini bayram vardır: Bunlar Ramazan Bayramı ile Kurban Bayramı’dır. Bayramlar, insanların coşkuyla kutladığı, eğlendiği ve bazı gelenek görenekleri yerine getirdiği günlerdir.

     İnsanlar günümüzde bu bayramları anlam ve önemine uygun bir şekilde kutlamayı bıraktılar ne yazık ki! Eskiden bayramlar çok daha güzel, çok daha eğlenceli olurdu. Büyüklerimizin anlattığına göre eskiden henüz bayram gelmeden önce tüm insanlarda bir heyecan başlar, günler öncesinden hazırlıklar yapılırmış. Anne babalar çocuklarına bayramlıklar alır ve misafire ikram edilmek üzere güzel yiyecekler ve içecekler yapılırmış.

     Herkes önceden ev temizliğini yapar, gerekliyse boya badana işlerini tamamlarmış. Bayram günü erkenden kalkılır; erkekler camiye bayram namazı için gidermiş. Kadınlar da erkekler dönmeden en güzel kahvaltılarını hazırlar, onları beklermiş. Bütün çocuklar daha güneş doğmadan uyanır, heyecanla bayramlıklarını giyermiş. Erkekler camiden çıkınca mezarlıklar ziyaret edilir sonra eve dönülürmüş. Onlar eve döndüğünde ise evin küçükleri babalarının elini öpmek için sıra bekler, öptükten sonra da harçlıklarını alırlarmış. En son karı koca da bayramlaştıktan sonra kahvaltıya geçilirmiş.

     Daha sonra çocuklar oyun oynamak üzere sokaklara dökülürmüş. Bayram günleri sokaklar, parklar cıvıl cıvılmış. Çocukların en çok zevk aldığı ve mutlaka yaptığı şey bayram şekeri toplamakmış. Harçlıkları ile bakkallara gider kendilerine yiyecekler ve oyuncaklar alıp akşama kadar sokaklarda eğlenirlermiş.

     Büyükler ise kendi akrabalarını ziyaret eder, herkesin hal hatırlarını sorar, herhangi bir şeye ihtiyacı olanların ihtiyaçlarını giderirmiş. Bayramlarda küsmek olmazmış; bu nedenle önceden küs olan varsa bile bunlar barışır, eski meseleleri unuturlarmış.

     Eskiden şimdiki gibi cep telefonları, bilgisayarlar yokmuş. Bu nedenle çocuklar tüm oyunlarını sokakta, arkadaşları ile oynar ve sürekli hareketli olurmuş. Bu nedenle o zamanlar çocuklar çok daha sağlıklı ve zayıf olurmuş. Şimdiki gibi şişmanlık problemi o günün çocuklarında kolay kolay bulunmazmış.

     Mahalle meydanlarında bayram eğlenceleri yapılır, çeşitli gösteriler tertiplenirmiş. Akşamları da tüm mahalleli, çoluklu çocuklu bir şekilde bu gösterilere katılır doyasıya eğlenirmiş. İnsanlar bayram günleri boyunca birbirini ziyaret eder, yakın zamanda taziyesi bulunanları da teselli etmek, acılarını unutturmak için onlarla zaman geçirirmiş.

     Eski bayramlar çok daha coşkulu ve güzelmiş. Maalesef şimdiki bayramlar artık eskisi gibi heyecanlı değil. Birçok insan, bayram geldiğinin bile farkında olmuyor, bayramlar artık çok daha sönük bir şekilde geçiyor.

-SON-

 

Eski bayramlar ile şimdiki bayramlar arasındaki fark ile ilgili kompozisyon yazılarını beğendiğinizi umarız. Sizler de eski bayramlarla ilgili duygu ve düşüncelerinizi anlatan yorumlarınızı bizimle paylaşabilirsiniz.

YORUMLAR

Ad

Hikaye,2,Kompozisyon,141,Şiir,2,
ltr
item
Kısa Kompozisyon ve Hikaye Örnekleri: Eski Bayramlar ile İlgili Kompozisyon
Eski Bayramlar ile İlgili Kompozisyon
eski bayramlar ile şimdiki bayramlar arasındaki farkları anlatan kısa ve uzun kompozisyon örneklerini sayfamızdan okuyabilirsiniz.
https://blogger.googleusercontent.com/img/a/AVvXsEiFJtOeOfe04Ggr8yFqQIO6d2YzjtlM2ttSdTEhm_YHzeRk0VNwt5xLsw9H18CB6u9hbQCs5Fsulq6fFHpjYUG6y5ig_Lyki9mZXaPwo5HT17YqrhJMpe5gRFFLIUE5CFqB4_87uDxFZWsQREtOtPVG9ZSNcFnMkFucAO5Q7eC1mkFbCwuJKfeYJzez=s16000
https://blogger.googleusercontent.com/img/a/AVvXsEiFJtOeOfe04Ggr8yFqQIO6d2YzjtlM2ttSdTEhm_YHzeRk0VNwt5xLsw9H18CB6u9hbQCs5Fsulq6fFHpjYUG6y5ig_Lyki9mZXaPwo5HT17YqrhJMpe5gRFFLIUE5CFqB4_87uDxFZWsQREtOtPVG9ZSNcFnMkFucAO5Q7eC1mkFbCwuJKfeYJzez=s72-c
Kısa Kompozisyon ve Hikaye Örnekleri
https://www.kompozisyonhikaye.com/2021/12/eski-bayramlar-ile-ilgili-kompozisyon.html
https://www.kompozisyonhikaye.com/
https://www.kompozisyonhikaye.com/
https://www.kompozisyonhikaye.com/2021/12/eski-bayramlar-ile-ilgili-kompozisyon.html
true
7726882460355549074
UTF-8
Tüm Mesajlar Yüklendi Herhangi bir yazı bulunamadı! Tamamını Gör Devamını Oku... Yanıtla Yanıtlamaktan Vazgeç Sil Tarafından Anasayfa SAYFALAR YAZILAR Tamamını Gör ŞUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR ETİKET ARŞİV ARA BÜTÜN YAZILAR Aradığınız yazı bulunamadı! Anasayfaya Dön Pazar Pazartesi Salı Çarşamba Perşembe Cuma Cumartesi Pzr Pts Salı Çrş Prş Cuma Cts Ocak Şubat Mart Nisan Mayıs Haziran Temmuz Ağustos Eylül Ekim Kasım Aralık Ock Şbt Mrt Nsn Mys Hzr Tem Ağs Eyl Ekm Ksm Arl Şimdi 1 Dakika Önce $$1$$ dakika önce 1 saat önce $$1$$ saat önce Dün $$1$$ gün önce $$1$$ hafta önce 5 haftadan daha önce Takipçiler Takip Et THIS PREMIUM CONTENT IS LOCKED STEP 1: Share to a social network STEP 2: Click the link on your social network Copy All Code Select All Code All codes were copied to your clipboard Can not copy the codes / texts, please press [CTRL]+[C] (or CMD+C with Mac) to copy Table of Content