Empati ile İlgili Kompozisyon

Empati ile ilgili en iyi yazıları kısa ve uzun versiyonları ve güzel başlıklarla giriş gelişme sonuç halinde buradan okuyabilirsiniz.

Empati kurmak ile ilgili kompozisyon örneklerini en iyi şekilde sunmaya çalıştık. Empati hakkında kompozisyon yazılarına güzel başlıklar seçerek her bir yazıyı giriş gelişme sonuç bölümleri halinde düzenledik. Empati ile ilgili kısa ve uzun kompozisyonlar yazarak her sınıf seviyesine uygun örnekler oluşturmayı hedefledik. Empati konulu kompozisyonlarımız bilgilendirici metin özelliğinde olup her biri deneme yazısı sayılmaktadır. Sizler de empati ile ilgili kompozisyon örnekleri yazarak bize gönderebilir veya yorum bölümünden paylaşabilirsiniz.

 

empati ile ilgili kompozisyon
Empati

EMPATİ

     Bir insanın anlamanın en iyi yolu, kendimizi onun yerine koyarak, onun hissettiklerini hissetmeye çalışmaktır. Buna empati diyoruz. Empati kurmak, çevremizdeki insanların neler hissettiğini anlamamıza yardımcı olur.

     Kendisi ile empati kurduğumuz bir insanı daha iyi anlayabiliriz. Böylece onunla etkili bir iletişim kurabiliriz. Her insan, yaşamı boyunca istenmeyen bazı durumlara veya duygulara maruz kalabilir. Maruz kaldığı bu durum veya duygular onu gerek kişisel olarak gerekse de fiziksel olarak olumsuz etkileyebilir. Eğer biz, bu kişilerle empati kurabilirsek onları anlayabilir ve onlara bu konuda yardımda bulunabiliriz.

     Empati kurmak, insan olmanın gerekliliklerinden biridir. Yakınlarımızın bize ihtiyacı vardır. Şayet onların duygularını anlayamazsak, onlara yardımcı olamayız. Bu nedenle insanların sorunlarına çözüm bulmaya çalışırken empati kurmalı, onların hissettiklerini hissetmeliyiz.

-SON-

 

EMPATİ KURMAK

     İnsanlar, yaratılış itibarıyla hayatını toplum içinde sürdürmek zorundadır. Hayatı boyunca önce ailesiyle, daha sonra da çevresiyle iletişim ve etkileşim halindedir. Tüm bu süreçte duygu ve düşüncelerini; üzüntülerini, kederlerini, mutluluklarını başka insanlarla paylaşma ihtiyacı duyar.

     Paylaştıklarının ise anlaşılmasını ister. Bir insanın neler hissettiğini anlayabilmek için ya o insanın yaşadıklarını bizzat yaşamış olmamız gerekir ya da çok iyi bir empati kurma yeteneğimizin olması gerekir. Şayet empati kurabilirsek, o şeyi yaşamamış olsak dahi karşımızdaki kişinin neler hissettiğini anlayabiliriz. Belki hatırlarsınız, Nasrettin Hoca bir gün damdan düşer, konu komşusu başına toplanır. Kimisi kırıkçı çağıralım, kimisi doktora götürelim, kimisi biz tedavi edelim der. Nasrettin Hoca acılar içinde kıvranırken şunu söyler: ‘’Yahu bırakın doktoru, moktoru, bana daha önce damdan düşmüş birini getirin.’’ Yani onun halinden en iyi anlayacak ve ne yapılması gerektiğine en sağlıklı karar verecek olan kişi damdan düşmüş olan kişi, aynı durumu yaşamış olan kişidir. Ancak birinin halini anlamak için aynı durumu yaşamamış olmamız her zaman mümkün değildir. Eğer empati kurabilirsek, onun hissettiği acıyı bizler de hissedebiliriz. Çoğu defa toplum içinde yaşanan üzücü bir olay bizi etkilemez; çünkü empati kurmayız. Ateş düştüğü yeri yakar, sözünde de empati kurulamadığının belirtisi vardır.

     İnsanlar her konuda birbirine destek olmalıdır. Birine destek olmak için de onu doğru anlamak gerekir. Kendimizi her zaman başka insanların yerine koymalıyız. Birine karşı bir kötülük yapacaksak veya onu eleştireceksek önce empati kurarak kendimizi onun yerine koymalı ve onu anlamaya çalışmalıyız.

-SON-


EMPATİ KURMANIN ÖNEMİ

     Empati, kelime anlamı ile ‘’duygudaşlık’’ demektir. Yani karşımızdaki kişiyle aynı duyguları yaşamak anlamına gelir. İnsanlar, empati sayesinde birbirini anlar ve birbirinin dertlerine ortaok olur. Bir insanı anlamanın, onunla aynı duyguları yaşamanın yolu empati kurabilmektir. Bu yüzden eğer empati kuramıyorsak karşımızdaki insanı anlayamaz ve onun için çözüm önerileri de sunamayız.

     İnsan insana muhtaçtır. Her birimiz, diğer insanların bizi anlamasını, üzüntülerimizi ve sevinçlerimizi paylaşmasını isteriz. Bir derdimiz olduğunda anlaşılmak ve destek görmek isteriz. Ancak çoğu defa insanlar bizi anlayamaz, neler hissettiğimizi bilemez. Bunu bilememelerinin sebebi, kendilerini bizim yerimize koyamamaları, hissettiklerimizi anlayamamaları yani olaylara kendi pencerelerinden bakmalarıdır.

     Günlük yaşantılarımızda, insanlarla olan ilişkilerimizde empatiyi daima kullanmalıyız. Birine bir şey söylerken, bir davranışta bulunurken, kızarken kendimizi onların yerine koyabilmeliyiz. Çoğu defa bir sevdiğimizi toplum içinde acımasızca eleştirir, hatta onu belki de azarlarız. Ancak onun ne kadar utanacağı, incineceği aklımıza bile gelmez. Veya gelse bile bize göre pek önemsenecek bir şey değildir. Ancak aynı şekilde biz toplum içinde eleştirilecek veya azarlanacak olsak kendimizi çok kötü hissederiz. Ve bizim azarladığımız, eleştirdiğimiz kişinin de aynı duyguları yaşadığının farkına varırız.

    İnsanlarla olan iletişimimize dikkat etmeliyiz. Onlara yaptığımız şeylerin onlara neler hissettireceğini bilmeliyiz. Yani empati kurarak kendimizi onların yerine koymalıyız. ‘’İğneyi kendine, çuvaldızı başkasına batır.’’ atasözü, empatinin öneminden bahseder. Sana yapılacak olan bir kötülük karşısında neler hissedeceğini bil ki sen de başkasına kötülük yapacağın zaman onların neler hissedebileceğini bilesin, böylece bu davranışından uzak durasın, anlamına gelir. Tabii ki bu atasözümüz biraz yavan kalsa. Bana göre bu atasözünün ‘’Önce çuvaldızı kendine, daha sonra iğneyi başkasına batır.’’ Şeklinde olması gerekirdi. Böylece biz kötü bir durumla karşılaştığımızda kendimizi çok kötü hisseder, ve karşımızdaki kişi de böyle hissedebileceği için kötü davranışımızdan uzak dururduk.

    Sözün özü, empatiyi kendimize ilke edinmeliyiz. Bir kimseye yapacağımız davranıştan önce onun neler hissedebileceğini düşünmeliyiz. Aynı şekilde bir insana veya hayvana zarar vermeden önce kendimizi onun yerine koymalıyız. Örneğin biri ailemizden birini öldürse dünyamız yıkılır, ancak bir hayvanı öldürmek bizim için çok da önemsenecek bir şey değildir. İşte, empati sayesinde, bu durumun bilincinde olur ve hareketlerimize dikkat ederiz.

-SON-

 

Empati ile ilgili kompozisyon çalışmalarını okudunuz. İşinize yaradığını umarız. Sizler de empati kurmak ile ilgili yorumlarınızı aşağıdaki yorum kutusu aracılığıyla paylaşabilirsiniz.

YORUMLAR

BLOGGER: 27
  1. Çok güzel kompozisyonlar yazmışsınız.Tesekkurler

    YanıtlaSil
  2. En iyisini hak ediyor 😶😮😍 müq

    YanıtlaSil
  3. Adamsın hepsi çok işime yaradı müq🔥🔥🔥🔥🔥🔥🔥🔥🔥🔥🔥🔥🔥🔥🔥🔥🔥🔥🔥🔥🔥🔥🔥🔥

    YanıtlaSil
  4. sikim gibi olmuş hepinizin amk

    YanıtlaSil
  5. isime cok yaradi tesekkurleerr

    YanıtlaSil
  6. İşime yaradı tşk🤓👌

    YanıtlaSil
  7. Çok işime yaradı teşekkürler 👍🏻

    YanıtlaSil
  8. Allah razı olsun iyi kopya oldu 😈😎

    YanıtlaSil

Ad

Hikaye,2,Kompozisyon,141,Şiir,2,
ltr
item
Kısa Kompozisyon ve Hikaye Örnekleri: Empati ile İlgili Kompozisyon
Empati ile İlgili Kompozisyon
Empati ile ilgili en iyi yazıları kısa ve uzun versiyonları ve güzel başlıklarla giriş gelişme sonuç halinde buradan okuyabilirsiniz.
https://blogger.googleusercontent.com/img/a/AVvXsEhJopdzI-JIoN2sJRwbTOj-cXLFm_LMGRprqQCxp3IPFWYYScHE9aBC5KZkm6BqkdcPMbauEzzogTSIBo9BmWlhmaaj8bgzfoCIJyQaJR1zoKwGgMu5qfyTK3oeepzaH4VYlyNsukEYimGXfi-0D0LhZdvp60XSlC-MtlCwCK2BR4c2EIeE0E0HwQsA=s16000
https://blogger.googleusercontent.com/img/a/AVvXsEhJopdzI-JIoN2sJRwbTOj-cXLFm_LMGRprqQCxp3IPFWYYScHE9aBC5KZkm6BqkdcPMbauEzzogTSIBo9BmWlhmaaj8bgzfoCIJyQaJR1zoKwGgMu5qfyTK3oeepzaH4VYlyNsukEYimGXfi-0D0LhZdvp60XSlC-MtlCwCK2BR4c2EIeE0E0HwQsA=s72-c
Kısa Kompozisyon ve Hikaye Örnekleri
https://www.kompozisyonhikaye.com/2021/12/empati-ile-ilgili-kompozisyon.html
https://www.kompozisyonhikaye.com/
https://www.kompozisyonhikaye.com/
https://www.kompozisyonhikaye.com/2021/12/empati-ile-ilgili-kompozisyon.html
true
7726882460355549074
UTF-8
Tüm Mesajlar Yüklendi Herhangi bir yazı bulunamadı! Tamamını Gör Devamını Oku... Yanıtla Yanıtlamaktan Vazgeç Sil Tarafından Anasayfa SAYFALAR YAZILAR Tamamını Gör ŞUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR ETİKET ARŞİV ARA BÜTÜN YAZILAR Aradığınız yazı bulunamadı! Anasayfaya Dön Pazar Pazartesi Salı Çarşamba Perşembe Cuma Cumartesi Pzr Pts Salı Çrş Prş Cuma Cts Ocak Şubat Mart Nisan Mayıs Haziran Temmuz Ağustos Eylül Ekim Kasım Aralık Ock Şbt Mrt Nsn Mys Hzr Tem Ağs Eyl Ekm Ksm Arl Şimdi 1 Dakika Önce $$1$$ dakika önce 1 saat önce $$1$$ saat önce Dün $$1$$ gün önce $$1$$ hafta önce 5 haftadan daha önce Takipçiler Takip Et THIS PREMIUM CONTENT IS LOCKED STEP 1: Share to a social network STEP 2: Click the link on your social network Copy All Code Select All Code All codes were copied to your clipboard Can not copy the codes / texts, please press [CTRL]+[C] (or CMD+C with Mac) to copy Table of Content