Edebiyat ile İlgili Kompozisyon

Edebiyatın önemini anlatan kısa ve uzun kompozisyon ve bilgilendirici metin örneklerini sayfamızdan okuyabilirsiniz.

Edebiyat önemi ile ilgili kompozisyon örnekleri sunduğumuz bu sayfada edebiyatın insan hayatındaki yeri ve önemi üzerinde durduk. Edebiyat konulu kompozisyon yazılarını başlıkları ile ve giriş gelişme sonuç bölümleri ile sunduk. Sizler de edebiyatın önemi hakkında bilgilendirici metin, deneme yazısı örneği hazırlayıp bize gönderebilir ve bu sayfada yayınlanmasını sağlayabilirsiniz.

 

edebiyatın önemi hakkında kompozisyon
Edebiyatın Önemi

EDEBİYAT (Kısa Kompozisyon)

     Edebiyat, duygu veya düşüncelerin dil yoluyla insanlara en güzel şekilde aktarılmasıdır. Edebiyat kavramı “edep” kelimesinden türemiştir. Bu nedenle, edebe aykırı metin veya konuşmaların edebiyat kapsamına alınması mümkün değildir.

     İnsan olmanın gereği olarak hayatımız boyunca farklı duyguları, farklı olayları yaşarız. Kimi zaman ise bu duygu ve olayları başkalarıyla paylaşma ihtiyacı hissederiz. Anlattıklarımızın insanlar tarafından anlaşılmasını sağlamak için iyi bir anlatım tarzı sergilememiz şarttır. İşte, edebiyat, insanlarla paylaşmak istediklerimizi en etkili ve güzel şekilde anlatmamızı sağlar. Bunu kimi zaman bir şiirle, kimi zaman bir düzyazıyla gerçekleştiririz. Hangisi kullanırsak kullanalım dili, sözcükleri en güzel şekilde kullanmamız gerekir. ”İnsanlar, kahve içmek için değil, dostları ile sohbet etmek için bir araya gelir.” ifadesi ile “Gönül ne kahve ister ne kahvehane / Gönül bir dost ister, kahve bahane” ifadesinin bizde uyandırdığı duygu aynı değildir. İşte, ikinci anlatımın çok daha etkileyici olmasının nedeni edebi bir şekilde yazılmış olmasıdır.

     Edebiyat, bir toplumun her yönden gelişmesini sağlar. Edebiyatın gelişmediği, önemsenmediği bir toplumda diğer bilim dallarının da geliştiğini veya gelişeceğini savunmak mümkün değildir. Bu nedenle edebiyata önem vermeli onu yaygınlaştırmalıyız.

-SON-

 

EDEBİYAT (Uzun Kompozisyon)

     Duygu, düşünce, olay veya durumların dil aracılığıyla sözlü veya yazılı olarak estetik bir biçimde ifade edilmesine edebiyat diyoruz. Edebiyatın en büyük amacı insanlara bilgiyi en güzel biçimde aktarmak, onları düşündürmek, duygularının ortaya çıkmasını ve olaylara farklı açılardan yaklaşmasını sağlamaktır.

     Edebiyat; içerik ve üslup kavramlarının birleşimidir. Sıradan bir konuyu yine sıradan bir anlatımla aktarmak edebiyat değildir. Öncelikle ele alacağınız konu edebiyatın alanına girmelidir. En az bunun kadar önemli olan diğer husus ise ele aldığınız konuyu en güzel haliyle anlatmaktır. Üslup, bir eseri eser yapan en önemli unsurdur. Örneğin Leyla ile Mecnun hikayesini bugüne dek binlerce kişi kaleme almıştır; ancak bunlardan en beğenilip tutulanı Fuzuli'nin ''Leyla ile Mecnun''u olmuştur; zira Fuzuli gerçek anlamıyla edebiyat yapmış, bu hikayeyi bize mükemmel bir üslupla, yani anlatım tarzıyla sunmuştur.

     Edebiyat, insanların farklı duygu ve düşüncelerini ortaya çıkarmayı amaçlar. Toplumun aksayan yönlerini en güzel yöntemlerle ortaya koyar. Edebiyatın sanatsal yönü olan şiir sayesinde her duyguyu en etkili şekilde yaşama imkanına sahip oluruz. Bir şiirle en derin duyguları yaşar; mutlu olur, hüzünlenir, coşar veya özlemin doruklarına ulaşırız. Yine edebiyat sayesinde empati yapar, kendimizi okuduğumuz hikayenin, romanın, masalın kahramanlarının yerine koyar farklı alemlerde dolaşırız.

     Bilimin, felsefenin, teknolojinin gelişmesinde edebiyatın rolü büyük olmuştur. Edebiyatın olmadığı bir yerde bu kavramların gelişmesi de pek mümkün değildir. Bilim de olsa, felsefe de olsa bunların en güzel biçimde anlatılması gerekir ki insanlar anlayabilsin, bunlardan faydalanabilsin. İşte, edebiyatın bir işlevi de bunu sağlamaktır. Bu nedenler toplumlarda bilime, teknolojiye önem verildiği kadar edebiyata da önem verilmeli, bunların birbirinin tamamlayıcısı olduğu bilinmelidir.

     Edebiyat, bir anlamda bütün bilimlerin anasıdır. Edebiyat olmadan herhangi bir konuyla ilgili duygu ve düşüncelerinizi dile getirmeniz, onları insanlara kabul ettirmeniz mümkün değildir. Edebiyat, duygu ve düşüncelerin insanlara aktarılmasında en etkili yoldur.

-SON-

 

Edebiyatın önemi ile ilgili kompozisyon örneklerini beğendiğinizi umarız. Sizler de edebiyatın önemini anlatan yazılar yazıp yorum bölümünde anında paylaşabilirsiniz.

YORUMLAR

BLOGGER: 9

Ad

Hikaye,2,Kompozisyon,141,Şiir,2,
ltr
item
Kısa Kompozisyon ve Hikaye Örnekleri: Edebiyat ile İlgili Kompozisyon
Edebiyat ile İlgili Kompozisyon
Edebiyatın önemini anlatan kısa ve uzun kompozisyon ve bilgilendirici metin örneklerini sayfamızdan okuyabilirsiniz.
https://blogger.googleusercontent.com/img/a/AVvXsEgZk5k-oZUe0tVMbWaD-jft-QeUqylv1b3nQxZ08dWOA0CC0V1fLgUx-SyilRgA1F6JdzfNrbfN2q7Pxnno0LamxVxIharkeRsM6DzHzlUs-UQ0TI8fNUdYj_Zk1C_tAgah9F6Vl46J4rV4f8KYJaLOgNXQBLOSmGVocL_nhvgqnHIxfF3GWu8xbf_U=s16000
https://blogger.googleusercontent.com/img/a/AVvXsEgZk5k-oZUe0tVMbWaD-jft-QeUqylv1b3nQxZ08dWOA0CC0V1fLgUx-SyilRgA1F6JdzfNrbfN2q7Pxnno0LamxVxIharkeRsM6DzHzlUs-UQ0TI8fNUdYj_Zk1C_tAgah9F6Vl46J4rV4f8KYJaLOgNXQBLOSmGVocL_nhvgqnHIxfF3GWu8xbf_U=s72-c
Kısa Kompozisyon ve Hikaye Örnekleri
https://www.kompozisyonhikaye.com/2021/12/edebiyat-ile-ilgili-kompozisyon.html
https://www.kompozisyonhikaye.com/
https://www.kompozisyonhikaye.com/
https://www.kompozisyonhikaye.com/2021/12/edebiyat-ile-ilgili-kompozisyon.html
true
7726882460355549074
UTF-8
Tüm Mesajlar Yüklendi Herhangi bir yazı bulunamadı! Tamamını Gör Devamını Oku... Yanıtla Yanıtlamaktan Vazgeç Sil Tarafından Anasayfa SAYFALAR YAZILAR Tamamını Gör ŞUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR ETİKET ARŞİV ARA BÜTÜN YAZILAR Aradığınız yazı bulunamadı! Anasayfaya Dön Pazar Pazartesi Salı Çarşamba Perşembe Cuma Cumartesi Pzr Pts Salı Çrş Prş Cuma Cts Ocak Şubat Mart Nisan Mayıs Haziran Temmuz Ağustos Eylül Ekim Kasım Aralık Ock Şbt Mrt Nsn Mys Hzr Tem Ağs Eyl Ekm Ksm Arl Şimdi 1 Dakika Önce $$1$$ dakika önce 1 saat önce $$1$$ saat önce Dün $$1$$ gün önce $$1$$ hafta önce 5 haftadan daha önce Takipçiler Takip Et THIS PREMIUM CONTENT IS LOCKED STEP 1: Share to a social network STEP 2: Click the link on your social network Copy All Code Select All Code All codes were copied to your clipboard Can not copy the codes / texts, please press [CTRL]+[C] (or CMD+C with Mac) to copy Table of Content