Düşünce Özgürlüğü ile İlgili Kompozisyon

Düşünce özgürlüğü ve düşünce özgürlüğünün kısıtlanması hakkında kısa ve uzun kompozisyon örneklerini sayfamızdan okuyabilirsiniz.

Düşünce özgürlüğü ile ilgili kısa ve uzun kompozisyon örnekleri sunduğumuz bu sayfada düşünce özgürlüğünün önemi, farklı görüş ve düşüncelere saygı duyma konuları üzerinde durduk. Kompozisyonlara başlık kullanıp her birini giriş gelişme sonuç halinde hazırladık. Sizler de düşünce özgürlüğü hakkında bilgilendirici metin, deneme yazısı örneği oluşturup sitemizde yayınlanması için bize gönderebilirsiniz. İyi okumalar.

 

düşünce özgürlüğünün faydaları ile ilgili kompozisyon
Düşünce Özgürlüğü

DÜŞÜNCE ÖZGÜRLÜĞÜ (Kısa Kompozisyon)

     İnsanların, duygu ve düşüncelerini korkmadan, açıkça ifade edebilmesi düşünce özgürlüğüdür. Hangi dinden, dilden, renkten, siyasi partiden, inanıştan olursa olsun her insan düşüncelerini istediği gibi açıklama hakkına sahiptir.

     Düşüncelerinden dolayı yargılanan, cezalandırılan veya toplum tarafından kınanan insanların olduğu bir toplumda gelişmişlikten, huzurdan, mutluluktan bahsetmek mümkün değildir. Eğer toplumu yönetme gücünü elinde bulunduranlar, insanları düşüncelerinden dolayı cezalandırırsa, insanlar sinmeye başlar ve düşüncelerini ifade etmekten çekinirler. Bu durum ise toplum içinde tek tip inanç ve yaşam tarzının oluşmasına neden olur ki bu da o toplumun gelişmesinin önündeki en büyük engellerden biri olur. İnsanlık tarihi boyunca bilim ve felsefenin gelişmesinin önündeki en büyük engel düşünce özgürlüğünün kısıtlanması olmuştur. Toplumun genel geçer kabul ve bilgilerine ters düşen açıklamalarda bulunan birçok bilim insanı, gök bilimcisi veya düşünür ölümle cezalandırılmıştır. Bu da, sonraki nesillerin özgürce düşünüp yine bu düşüncelerini özgürce açıklamalarına engel olmuştur.

     Bir toplumda birbirinden farklı düşüncelerin bulunması, o toplumun gelişmesini sağlar. Tek tip düşünce tarzları toplumların gerilemesini, hatta bir süre sonra ise ortadan kalkmasına neden olur. Bizim düşüncelerimize tamamen ters olsa bile başkalarının düşüncelerine saygı duymalıyız.

-SON-

 

DÜŞÜNCE ÖZGÜRLÜĞÜ (Uzun Kompozisyon)

     Düşünce özgürlüğü, insanların herhangi bir konu ile ilgili düşüncelerini hiçbir baskı altında kalmadan, toplum veya yasa koyucular tarafından yargılanmadan özgür bir şekilde ifade edebilmesidir.

     Her insan din, dil, inanç ve benzeri farklılıklar gözetilmeksizin düşüncelerini istediği gibi açıklama hakkına sahiptir. Bunu kısıtlayacak tek bir şey vardır, o da bu düşüncelerin toplumun herhangi bir kesimine zarar vermesi veya hakaret içerikli olmasıdır. Bu nedenle insanlar düşüncelerini saygılı bir şekilde ifade etmeli, herhangi bir kesimin inançlarına, dinlerine, değerlerine zarar veren, onları küçük düşüren söylemlerden uzak durmalıdır.

     Tarih boyunca bilimin, teknolojinin, felsefenin gelişip ilerleyememesinin en önemli nedenlerinden biri düşünce özgürlüğünün kısıtlanması olmuştur. Tarihin belli dönemlerinde düşüncelerinden dolayı ölüme mahkum edilen, sürgüne gönderilen veya toplumdan dışlanan birçok düşünür veya bilim adamı olmuştur. Üstelik bu bilim adamlarından birçoğu düşüncelerini kesin delil ve çıkarımlarla açıklamış; ancak buna rağmen en ağır şekilde cezalandırılmıştır. Tarihte bunun birçok örneği vardır. Dilerseniz bazılarına göz atalım:

     Matematik ve geometrinin kurucularından ve geliştiricilerinden biri olan Pisagor, erkeklerin kadınlardan daha üstün olduğu düşüncesini reddedip erkeklerle kadınların eşit olduğunu savunduğu için karşıt görüşlüler tarafından öldürülmüştür.

     Düşüncelerinden dolayı vahşice katledilen bilim insanlarından biri de Giordano Bruno'dur. Bruno, Dünya dışında başka gezegenlerin de olduğunu düşünüp bunu açıkça ifade ettiği için Katolik Kilisesi tarafından 8 yıllık hapse mahkum edilmiş. Daha sonra ise diri diri yakılarak öldürülmüştür. Kilise, Bruno'nun söylediklerinin dini yalancı çıkardığını bu nedenle kendisinin bir sapkın olduğunu, öldürülmesi gerektiğini ifade etmiştir.

     Düşüncelerinden dolayı öldürülen en ünlü kişilerden biri de Sokrates'tir. Sokrates, eğittiği öğrencilerin kafasını karıştırdığı, onlara saçma sapan fikirler sunduğu gerekçesiyle zehirlenerek öldürülmüştür. Yeni tek suçu, sahip olduğu düşünceleri insanlarla paylaşmak olmuştur. Belki de sırf bu yüzden bilim yıllarca ilerleyememiş, insanlar bildiklerini anlatma cesaretini bile gösterememiştir.

     Ne yazık ki tarih boyunca düşünce özgürlüğünü kısıtlayan en önemli faktör, dinler olmuştur. Özellikle de Katolik Kilise’sinin güçlü olduğu dönemlerde dine ters düşen bilgi veya düşüncelerin açıklanması çok büyük bir suçtu. Düşünün ki dünyanın düze olduğunu savunan bir din var ve bu dinin milyonlarca mensubu var. Bir bilim insanının çıkıp da dünyanın yuvarlak olduğunu söylemesi o dinin veya verdiği bilginin yanlış olduğu anlamına gelir. Bu durum ise özellikle din adamlarının, yani dinden para kazananların işine gelmeyecektir. Bu durumda da onlara göre en iyi çözüm, böyle insanları ölümle cezalandırarak insanları sindirmek ve susturmaktır. Nitekim bunu da defalarca yapmışlardır.

     Düşünce özgürlüğünün olmadığı, insanların duygu ve düşüncelerini özgürce, korkusuzca ifade edemediği toplumların gelişip ilerlemeleri mümkün değildir. Böyle bir kısıtlama, aksine o toplumu yıkıma götürecektir.

-SON-

 

Düşünce özgürlüğünün kısıtlanmasının zararları ile ilgili kompozisyon örneklerini beğendiğinizi umarız. Sizler de düşünce özgürlüğünü anlatan yazılar yazıp yorum bölümünden paylaşabilirsiniz.

YORUMLAR

Ad

Hikaye,2,Kompozisyon,141,Şiir,2,
ltr
item
Kısa Kompozisyon ve Hikaye Örnekleri: Düşünce Özgürlüğü ile İlgili Kompozisyon
Düşünce Özgürlüğü ile İlgili Kompozisyon
Düşünce özgürlüğü ve düşünce özgürlüğünün kısıtlanması hakkında kısa ve uzun kompozisyon örneklerini sayfamızdan okuyabilirsiniz.
https://blogger.googleusercontent.com/img/a/AVvXsEhihs2tx0PqljnKIFjfth0xCwL34RnXO0H12VPLvpfZxdE8vLS0QzE7Pit7kLnPWPBoqbpvFSOusWiYDcBYf9gT4lg10djg3zBuOE2hsA3FwtDtiSd3zouvUqs5Mb5qNVBrbI5Y5UAuhmXStIefpJ-LMPjPGbUakpP4A2XEMHeP2C1rWNcRHIskfhrG=s16000
https://blogger.googleusercontent.com/img/a/AVvXsEhihs2tx0PqljnKIFjfth0xCwL34RnXO0H12VPLvpfZxdE8vLS0QzE7Pit7kLnPWPBoqbpvFSOusWiYDcBYf9gT4lg10djg3zBuOE2hsA3FwtDtiSd3zouvUqs5Mb5qNVBrbI5Y5UAuhmXStIefpJ-LMPjPGbUakpP4A2XEMHeP2C1rWNcRHIskfhrG=s72-c
Kısa Kompozisyon ve Hikaye Örnekleri
https://www.kompozisyonhikaye.com/2021/12/dusunce-ozgurlugu-ile-ilgili-kompozisyon.html
https://www.kompozisyonhikaye.com/
https://www.kompozisyonhikaye.com/
https://www.kompozisyonhikaye.com/2021/12/dusunce-ozgurlugu-ile-ilgili-kompozisyon.html
true
7726882460355549074
UTF-8
Tüm Mesajlar Yüklendi Herhangi bir yazı bulunamadı! Tamamını Gör Devamını Oku... Yanıtla Yanıtlamaktan Vazgeç Sil Tarafından Anasayfa SAYFALAR YAZILAR Tamamını Gör ŞUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR ETİKET ARŞİV ARA BÜTÜN YAZILAR Aradığınız yazı bulunamadı! Anasayfaya Dön Pazar Pazartesi Salı Çarşamba Perşembe Cuma Cumartesi Pzr Pts Salı Çrş Prş Cuma Cts Ocak Şubat Mart Nisan Mayıs Haziran Temmuz Ağustos Eylül Ekim Kasım Aralık Ock Şbt Mrt Nsn Mys Hzr Tem Ağs Eyl Ekm Ksm Arl Şimdi 1 Dakika Önce $$1$$ dakika önce 1 saat önce $$1$$ saat önce Dün $$1$$ gün önce $$1$$ hafta önce 5 haftadan daha önce Takipçiler Takip Et THIS PREMIUM CONTENT IS LOCKED STEP 1: Share to a social network STEP 2: Click the link on your social network Copy All Code Select All Code All codes were copied to your clipboard Can not copy the codes / texts, please press [CTRL]+[C] (or CMD+C with Mac) to copy Table of Content