Cimrilik ile İlgili Kompozisyon

Cimrilik ile ilgili kısa ve uzun kompozisyon yazılarını giriş gelişme sonuç bölümleri halinde sayfamızdan okuyabilirsiniz.

Cimrilik ile ilgili kompozisyon örnekleri sunduğumuz bu sayfada cimri olmanın zararları, cimriliğin dinimizdeki yeri, cimri insanların özellikleri üzerinde durduk. Cimrilikle ilgili kısa ve uzun kompozisyonları giriş gelişme sonuç halinde yazdık. İyi okumalar.

 

cimrilik ile ilgili kompozisyon kısa
Cimrilik

CİMRİLİK (Kısa Kompozisyon)

     Cimrilik, sahip olunan hiçbir şeyi başkaları ile paylaşmamak, paylaşmak zorunda kaldığında ise bundan rahatsızlık duymaktır.

     Cimrilik bir insanı itici yapan en kötü özelliklerden biridir. Cimri insanlar paylaşmayı sevmezler, paylaşmayı sevmedikleri için de insanlardan mümkün olduğunca uzak durur, kimseyle yakınlaşmak istemezler. Zaten böyle insanlar sevilmediği için toplum tarafından da dışlanır. Hayat paylaşmakla, insanlara yardım etmekle güzeldir. Bu dünyada hiçbir şeyin kalıcı sahibi değiliz. Bir gün gelecek ve elimizde ne kadar mal mülk varsa geride bırakıp öleceğiz. Durum böyleyken cimrilik yapıp yememek, yedirmemek, paylaşmamak pek mantıklı değildir.

     Eğer insanları mutlu etmek, onlarla paylaşmanın huzuruna erişmek ve Allah'ın da hoşnutluğunu kazanmak istiyorsak cimrilikten uzak durmalıyız.

-SON-

 

CİMRİLİK (Uzun Kompozisyon)

     Pintilik, hasislik olarak da bilinen cimrilik herhangi bir şeyi başkaları ile paylaşmamak demektir. Çoğu defa tutumluluk ile karıştırılır ancak cimrilik ile tutumluluk aynı şey değildir. Tutumluluk iyi bir şeydir, israftan kaçmak, tasarruflu olmak demektir. Bu da insandan beklenen bir şeydir. Oysa cimrilik israf etmemek değil de hiçbir şeyi diğer insanlarla paylaşmamak, vermek istememek, verecek olsa da bundan büyük bir rahatsızlık, mutsuzluk duymaktır.

     Bir insana en yakışmayan davranışlardan biri cimriliktir. Cimri insanlara karşı içten bir sevgi beslemek zordur. Bu nedenle cimri insanlar yalnızlığa mahkum insanlardır. Bir söz vardır: Mal da yalan, mülk de yalan, var biraz da sen oyalan. Evet, bu dünyada iyilikten başka her şey yalandır. Mal, mülk kimsede sonsuza kadar kalmaz. Ölüp diğer dünyaya göçtüğümüzde yanımıza değil malımızı mülkümüzü, bir çöpümüzü bile götüremeyiz.

     İyilik yapmak, yardımda bulunmak, paylaşmak varken insanların sanki hiç ölmeyecekmiş gibi yaşaması, mal mülk biriktirmesi, kimseye bir yardımda bulunmaması çok gariptir. İşin kötü yanı ise şu: Hadi birine büyük bir yardımda bulunursun, evet, o zaman ekonomik durumun etkilenir. Ancak cimrilik öyle bir şeydir ki elindeki simidin yarısını bile başkasına veremezsin. Sanki verirsen fakirleşecekmiş gibi hissedersin.

     Cimri insanlar genellikle ailelerinden de öyle görmüş insanlardır. Eğer birine henüz çocukken cömertliği, paylaşmayı öğretmezsen o insan büyüdüğünde cimri olur. Çünkü paylaşmak gibi bir kavramı öğrenememiştir. Eğer cömert insanlar yetiştirmek istiyorsak bizler de çocuğa örnek olmalıyız. Bizler de paylaşmalıyız ki çocuk bunu gördüğünde paylaşmanın, cömertliğin güzel bir erdem olduğunu öğrenebilsin.

     Özetle söylemek gerekirse elbette ki tutumlu olmalı, israftan kaçınmalıyız; ancak insanlarla paylaşmak, bir ihtiyaç sahibinin ihtiyacını karşılamak güzel erdemlerdir ve bizlerden hiçbir şey eksiltmez. Bu nedenle cimrilikten kaçınmalı, hayatımız boyunca cömert olmalıyız.

-SON-

 

Cimrilikle ilgili kompozisyon örneklerini beğendiğinizi umarız. Sizler de tutumluluk ve cimrilik ile ilgili kompozisyon örnekleri hazırlayarak yorum bölümünde paylaşabilirsiniz. Teşekkür ederiz.

YORUMLAR

BLOGGER: 5

Ad

Hikaye,2,Kompozisyon,141,Şiir,2,
ltr
item
Kısa Kompozisyon ve Hikaye Örnekleri: Cimrilik ile İlgili Kompozisyon
Cimrilik ile İlgili Kompozisyon
Cimrilik ile ilgili kısa ve uzun kompozisyon yazılarını giriş gelişme sonuç bölümleri halinde sayfamızdan okuyabilirsiniz.
https://blogger.googleusercontent.com/img/a/AVvXsEii4mbZ93Lz5ngTmaCdE6T2Z4XeTxwPzxWX7bi1lAWos6IJBKcv97hB63lR4kxrpIUddO4NpRqSb5scBc2hpiNg_QUF9biErupyLcQcJ_-ATDFtX3QPcH0l2gafmJYkPC6XNPcRY9DqlEFT-GODH28mHjU4MmjJ7X4cp3DXZ4s7VSSRRCCli2tWhmGi=s16000
https://blogger.googleusercontent.com/img/a/AVvXsEii4mbZ93Lz5ngTmaCdE6T2Z4XeTxwPzxWX7bi1lAWos6IJBKcv97hB63lR4kxrpIUddO4NpRqSb5scBc2hpiNg_QUF9biErupyLcQcJ_-ATDFtX3QPcH0l2gafmJYkPC6XNPcRY9DqlEFT-GODH28mHjU4MmjJ7X4cp3DXZ4s7VSSRRCCli2tWhmGi=s72-c
Kısa Kompozisyon ve Hikaye Örnekleri
https://www.kompozisyonhikaye.com/2021/12/cimrilik-ile-ilgili-kompozisyon.html
https://www.kompozisyonhikaye.com/
https://www.kompozisyonhikaye.com/
https://www.kompozisyonhikaye.com/2021/12/cimrilik-ile-ilgili-kompozisyon.html
true
7726882460355549074
UTF-8
Tüm Mesajlar Yüklendi Herhangi bir yazı bulunamadı! Tamamını Gör Devamını Oku... Yanıtla Yanıtlamaktan Vazgeç Sil Tarafından Anasayfa SAYFALAR YAZILAR Tamamını Gör ŞUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR ETİKET ARŞİV ARA BÜTÜN YAZILAR Aradığınız yazı bulunamadı! Anasayfaya Dön Pazar Pazartesi Salı Çarşamba Perşembe Cuma Cumartesi Pzr Pts Salı Çrş Prş Cuma Cts Ocak Şubat Mart Nisan Mayıs Haziran Temmuz Ağustos Eylül Ekim Kasım Aralık Ock Şbt Mrt Nsn Mys Hzr Tem Ağs Eyl Ekm Ksm Arl Şimdi 1 Dakika Önce $$1$$ dakika önce 1 saat önce $$1$$ saat önce Dün $$1$$ gün önce $$1$$ hafta önce 5 haftadan daha önce Takipçiler Takip Et THIS PREMIUM CONTENT IS LOCKED STEP 1: Share to a social network STEP 2: Click the link on your social network Copy All Code Select All Code All codes were copied to your clipboard Can not copy the codes / texts, please press [CTRL]+[C] (or CMD+C with Mac) to copy Table of Content