Atasözleri ile İlgili Kompozisyon

Çeşitli atasözleri ile ilgili kompozisyonları ve atasözlerimiz hakkında kompozisyon yazılarını sayfamızdan kısa ve uzun örnekleri ile inceleyin.

 Atasözleri ile ilgili kompozisyon örnekleri sunduğumuz bu sayfada öncelikle atasözleri hakkında kompozisyon yazdık, daha sonra ise çeşitli atasözleri ile ilgili kısa ve uzun kompozisyonlar hazırladık. Atasözleri ile ilgili kompozisyon giriş gelişme sonuç halinde yazılmış ve hem uzun hem kısa örnekler verilmiştir. Ayrıca verdiğimiz listede istediğiniz atasözünü seçerek onunla ilgili kompozisyon örneklerine ulaşabilirsiniz. Liste hazırlanma aşamasındadır, güncellenecektir.

 

atasözleri ile ilgili kompozisyon uzun
Atasözleri Kompozisyonları

ATASÖZLERİ (Kısa Kompozisyon)

     Atalarımız, hayatları boyunca çeşitli bilgiler ve tecrübeler edinmiş, olay ve durumları gözlemleyerek çeşitli öğütlerde veya yargılarda bulunmuştur. İşte, atalarımızın yüzlerce yıllık bilgi, gözlem ve deneyimin ürünü olan kısa ama derin anlamlı sözlere atasözü diyoruz.

     Atasözleri, bir dilin zenginliğini gösteren en önemli unsurlardır. Bir millet ne kadar çok atasözüne sahipse o milletin dili de o oranda zengindir. Atasözleri, bir anlamda söz tasarrufu demektir; çünkü belki de sayfalarca yazıyla ifade edemediğimiz bir durumu tek bir atasözü ile kolayca ifade edebilir ve karşımızdaki kişiyi daha etkin bir şekilde etkileyebiliriz. Atasözleri millete mal olmuş özlü sözlerdir. Bu değerli mirası korumak ise tüm milletin görevidir.

     Atasözlerimizi korumanın en iyi yolu onları kullanmaktır. İnsanlara öğüt verirken, onlara yol gösterirken veya bir yargıda bulunurken atasözlerinden faydalanmak, daha verimli bir anlatım sergilememizi sağlar. Atasözlerimizin kıymetini bilelim ve onları kullanalım.

-SON-

 

ANLAM HAZİNESİ ATASÖZLERİMİZ (Uzun Kompozisyon)

     Atasözleri, yüzlerce hatta belki de binlerce yıl öncesinde yaşamış olan atalarımızın hayattan edindikleri bilgi ve tecrübelerini sığdırdığı kısa ve özlü sözlerdir. Atasözleri, uzun yaşanmışlık, gözlem ve deneyimlerin ürünüdür.

     Atasözleri anonimdir, yani söyleyeni belli olmadığı için tüm topluma mal edilmiştir. Birbirinden değerli, birbirinden anlamlı binlerce Türk atasözü bulunmaktadır. Bu atasözleri, kullanıldığı her metni güçlendirmekte ve güzelleştirmektedir. Ayrıca günlük hayatımızda belki de yüzlerce kelime ile ifade edebileceğimiz durumları atasözleri sayesinde çok daha kısa, net ve öz bir şekilde ifade etme şansına sahip oluruz. 

     Her milletin kendine has atasözleri vardır; ancak hiçbir millet, Türk milleti gibi zengin bir atasözü hazinesine sahip değildir. Dilimizde aklınıza gelebilecek her tülü durum ile ilgili onlarca atasözü bulunmaktadır, bu da dilimizi daha işlevsel hale getirmektedir. Atasözlerimiz hem gerçek hem de mecazlı söyleyişlere sahiptir. Bir atasözünün hem gerçek hem de mecaz anlamıyla düşünülebilmesi, onun zenginliğini gösterir. 

     Örneğin ‘’Ağaç yaş iken eğilir.’’ atasözü bu özelliğe sahiptir. Gerçekten de yaş ağacı eğebilirsiniz; ancak kuru bir ağacı eğmeye çalıştığınızda kırılır. Ancak bu atasözünün asıl anlamı mecaz anlamında saklıdır. Bu atasözümüz, insanlara eğitimin henüz küçük yaşlarda verilmesi gerektiğini vurgular. Gerçekten de artık yaşı geçmiş insanlara yeni bir şeyler öğretmenin artık çok zor olduğunu; bununla beraber tazecik beyinlere sahip olan çocukların ise her şeyi daha hızlı kavradığı ortadadır.

     Atasözleri çok büyük hazinelerdir ve bu hazineler yalnızca birinin değil, toplumun tamamının malıdır. Onları kullanmak ise asla israf değil; aksine hazinenin değerini arttırmaktır. Bu nedenle hem günlük konuşmalarımızda hem de yazılarımızda atasözlerimizden bol bol faydalanmalı ve bu dil zenginliklerini sonsuza dek yaşatmalıyız.

-SON-


 ÇEŞİTLİ ATASÖZLERİ İLE İLGİLİ KOMPOZİSYONLAR 

Değerli ziyaretçilerimiz, aşağıda en çok kullanılan bazı atasözleri hakkında kompozisyon örnekleri oluşturduk. Ayrıca en altta yer alan listede yer alan atasözleri ile ilgili kompozisyon yazılarına ulaşmak için ilgili atasözünün bulunduğu linke gidebilirsiniz.

 

BİRLİKTEN KUVVET DOĞAR

     İnsan toplumsal bir varlıktır. Hayatını en iyi şekilde sürdürebilmek için diğer insanlarla dayanışma halinde olmalıdır. Tek başına üstesinden gelemeyeceği işleri başkalarının da yardımını aldığında çok daha kolay bir şekilde yapabilir.

     Bir insan tek başına yeterince güçlü değildir; fakat çevresindekilerle birlik olduğunda çok daha güçlü hale gelir ve en zor işleri bile başarabilir. Hayatımız boyunca tek başımıza güç yetiremeyeceğimiz sorunlarla karşılaşırız. Tek başımıza çırpınıp dursak da bir neticeye varamayız. Ancak insanların yardımıyla o sorunu rahat bir şekilde çözebiliriz; çünkü birlikten kuvvet doğar. Toplumda görülen bir haksızlığa sadece bir kişi tepki gösterdiğinde o haksızlığın giderilmesi mümkün olmaz; hatta bu kişi belki de haksızlık yapanlar tarafından ezilip sindirilmeye çalışılır; oysa bu haksızlığı gören herkes birlik ve beraberlik içinde hareket eder ve haksızlık yapanlara tepki gösterirse o haksızlığı gidermek çok daha kolay olacaktır.

     İnsanlar birlik ve beraberliğin önemini kavramalı, hayatın her aşamasında dayanışma içerisinde yaşamalıdır. Evet, sadece bir kişi bir şeyi değiştiremeyebilir; ancak çok kişi belki de her şeyi değiştirebilir.

-SON-

 

AĞAÇ YAŞ İKEN EĞİLİR

     İnsanların herhangi bir bilgi veya beceriyi kazanmasında kritik dönemler vardır. Bu kritik dönemler, ilgili bilgi veya becerinin en iyi kazanıldığı dönemlerdir.

     Bir insanı eğitmenin, ona bilgi ve tecrübe kazandırmanın en iyi zamanı çocukluk yıllarıdır. Bir çocuğun beyni tazedir ve her şeyi almaya müsaittir. Küçük yaşlardaki çocuklara ne verirseniz onu hemen kavradığını ve kolay kolay unutmadığını görürsünüz. Bu nedenle insanlara eğitim henüz küçük yaşlarda verilmelidir. Örneğin genç bir insana araba sürmeyi çok kolay bir şekilde öğretebilirsiniz; çünkü genç insanlar hem bilgiyi alma konusunda daha isteklidir hem de fiziksel olarak daha güçlü ve beceriklidir. Oysa artık elli altmış yaşlarına gelmiş ve o güne dek hiç araba sürmemiş birine araba sürmeyi öğretmeniz çok zor hatta bazen imkansızdır.

     İnsanların öğrenmeye en müsait olduğu zamanlar çocuk olduğu zamanlardır. Bu nedenle çocuk nasıl yetiştirilmek isteniyorsa tüm bilgi ve beceriler bu dönemde verilmeye başlanmalıdır.

-SON-

 

YAŞ KESEN BAŞ KESER

     İnsanlar için en önemli varlıklardan biri ağaçlardır. Ağaçlar, soluduğumuz oksijeni üreterek doğaya salarlar ve biz onların sayesinde nefes alıp yaşamımıza devam ederiz.

     Ağaçlara zarar vermek, onların oksijen üretmesine engel olmak demektir. Bu da insanlar için büyük bir tehlikedir. İşte, bunun içindir ki atalarımız ‘’Yaş kesen, baş keser.’’ diyerek yaş ağaçları kesmenin ne kadar kötü bir şey olduğunu anlatmaya çalışmışlardır. Ağaçların tek vazifesi oksijen üretmek değildir. Bizler ağaçların meyvelerinden, kuru odunlarından da faydalanırız. Ayrıca günlük yaşantımızda kullandığımız yüzlerce eşya ağaçların ürünüdür. Hayvanlar için de ağaçlar son derece önemlidir; çünkü ağaçlar onların da temel besin kaynaklarıdır.

     Ağaçlar asla kesilmemeli, onlara zarar verilmemelidir. Eğer yaş bir ağacı kesmek zorunda kaldıysak da onun yerine mutlaka en az bir yeni bir fidan dikerek doğayı ağaçlandırmalıyız.

-SON-

 

Verdiğimiz atasözleri dışında herhangi bir atasözü ile ilgili kompozisyon isterseniz yorum bölümünde belirtebilirsiniz. Okuduğunuz için teşekkür ederiz.

YORUMLAR

BLOGGER: 27
  1. Nasıl bir yıl 6 sınıf geçirdim kompozisyon

    YanıtlaSil
  2. teşekkürler çok işime yaradı

    YanıtlaSil
  3. Bu ffffffgffgohlionhşydıylıhltu

    YanıtlaSil
  4. Teşekkür ederim bugünü kurtardı diyebilirim

    YanıtlaSil
  5. sınav için çok yardımcı olur teşekkürler

    YanıtlaSil
  6. saol










































































































    ++++++++++++++++++++++++++++

    YanıtlaSil
  7. Gerçekten çok saaaaoool kanka sınav içindi senin sayende 💯 puğan alıcam gerçek 'ten saaaaaaaaooooooooooooooooooooolllllllllllllllllll

    YanıtlaSil
  8. Peki içinde atasözü geçen bilgilendirici metin yazabilirmisiniz

    YanıtlaSil

Ad

Hikaye,2,Kompozisyon,141,Şiir,2,
ltr
item
Kısa Kompozisyon ve Hikaye Örnekleri: Atasözleri ile İlgili Kompozisyon
Atasözleri ile İlgili Kompozisyon
Çeşitli atasözleri ile ilgili kompozisyonları ve atasözlerimiz hakkında kompozisyon yazılarını sayfamızdan kısa ve uzun örnekleri ile inceleyin.
https://blogger.googleusercontent.com/img/a/AVvXsEgVV7mLI_06Z0hRuBS-LsrgDGN5kLALCi3ilVpCN1Bd7J2Q12mpggcYSRj1MI4Pnokz9XcuQhan9nC_-DlztLXT1ouMQpI9wJEiaTQ37j7Rzs04uGZ8KV3fMvB0acSdIa4rjqJcAyN8FnQGZx-uDXuYqWA3vhrE1QSfff81k29wGpNY3RFVdRIvq-yY=s16000
https://blogger.googleusercontent.com/img/a/AVvXsEgVV7mLI_06Z0hRuBS-LsrgDGN5kLALCi3ilVpCN1Bd7J2Q12mpggcYSRj1MI4Pnokz9XcuQhan9nC_-DlztLXT1ouMQpI9wJEiaTQ37j7Rzs04uGZ8KV3fMvB0acSdIa4rjqJcAyN8FnQGZx-uDXuYqWA3vhrE1QSfff81k29wGpNY3RFVdRIvq-yY=s72-c
Kısa Kompozisyon ve Hikaye Örnekleri
https://www.kompozisyonhikaye.com/2021/12/atasozleri-ile-ilgili-kompozisyon.html
https://www.kompozisyonhikaye.com/
https://www.kompozisyonhikaye.com/
https://www.kompozisyonhikaye.com/2021/12/atasozleri-ile-ilgili-kompozisyon.html
true
7726882460355549074
UTF-8
Tüm Mesajlar Yüklendi Herhangi bir yazı bulunamadı! Tamamını Gör Devamını Oku... Yanıtla Yanıtlamaktan Vazgeç Sil Tarafından Anasayfa SAYFALAR YAZILAR Tamamını Gör ŞUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR ETİKET ARŞİV ARA BÜTÜN YAZILAR Aradığınız yazı bulunamadı! Anasayfaya Dön Pazar Pazartesi Salı Çarşamba Perşembe Cuma Cumartesi Pzr Pts Salı Çrş Prş Cuma Cts Ocak Şubat Mart Nisan Mayıs Haziran Temmuz Ağustos Eylül Ekim Kasım Aralık Ock Şbt Mrt Nsn Mys Hzr Tem Ağs Eyl Ekm Ksm Arl Şimdi 1 Dakika Önce $$1$$ dakika önce 1 saat önce $$1$$ saat önce Dün $$1$$ gün önce $$1$$ hafta önce 5 haftadan daha önce Takipçiler Takip Et THIS PREMIUM CONTENT IS LOCKED STEP 1: Share to a social network STEP 2: Click the link on your social network Copy All Code Select All Code All codes were copied to your clipboard Can not copy the codes / texts, please press [CTRL]+[C] (or CMD+C with Mac) to copy Table of Content