Akıl ile İlgili Kompozisyon

akıl ve aklın önemini anlatan kısa ve uzun kompozisyon örneklerini giriş gelişme sonuç halinde okuyabilirsiniz.

Akıl ile ilgili kompozisyon örnekleri sunduğumuz bu sayfada aklın önemi, akıllı olmak konuları üzerinde durduk. Akıl hakkında kısa ve uzun iki kompozisyonu giriş gelişme sonuç halinde yazdık. Faydalı olması dileğiyle...

 

aklın önemi ile ilgili kompozisyon
Akıl

AKIL (Kısa Kompozisyon)

     Akıl, beynin işlevlerini yerine getirebilme, onu kullanabilme yetisidir. İnsanları hayvanlardan ayıran en önemli husus akıldır. Aklını etkin bir şekilde kullanmayan kişinin hayvandan pek farkı yoktur.

     Akıl bize doğru yolu bulabilelim, kendimiz için en iyisini yapabilelim ve hayatta karşılaştığımız sorunları çözebilelim diye verilmiştir. Eğer bu yetiyi doğru yolda kullanmıyorsanız, aklınızı sadece yanlış işlerde kullanıyorsanız pek akletmiş sayılmazsınız. Akıl olmasaydı biz de tıpkı hayvanlarınki gibi bir yaşam sürer, yaptığımız her şey hep aynı olurdu ve diğerlerinden hiçbir farkımız kalmazdı. Oysa akıl sayesinde kendimizi sürekli geliştirebiliyor, hayatımızı daha güzel, daha kolay hale getirebiliyoruz.

     Allah'ın verdiği bu nimeti en güzel, en verimli şekilde kullanmak hepimizin görevidir. Bunun için de aklımızı, zekamızı çalıştıracak faaliyetlerde bulunmalı, sürekli okumalı, öğrenmeli ve kendimizi her konuda geliştirmeliyiz.

-SON-

 

 

AKIL (Uzun Kompozisyon)

     Akıl, Allah'ın insanlara bahşettiği en güzel nimettir. Kelime olarak muhakeme etme, kavrayabilmek, beynin işlevlerini yerine getirebilme anlamına gelir. İnsanları diğer canlılardan ayıran en temel özellik akletmesidir, yani akıldır.

     Akıl, sağlıklı olan her insanda doğuştan vardır; ancak bazı insanlar diğerlerinden daha akıllı olabilirler. Bunda genetik faktörlerin yanında çevresel faktörler de yer alır. Hatta aklın gelişip ilerlemesinde en önemli etken çevre ve kişinin kendisidir demek yanlış olmaz.

     Akıl, çalışmakla, emek verilmekle gelişen bir yetidir. Bir insan problemlerle karşılaştığında o problemlerin üzerine gidip onları çözmek için gücünü zorlarsa aklı gelişir. Bunu sadece matematiksel problemlerle sınırlı tutamayız tabii. Problemden kasıt, çözüm üretilmesi gereken her türlü iş, sıkıntı vesairedir.

     Akıllı olmak, insan erdemlerine yakışır bir şekilde davranmak, kendine zarar verecek şeylerden uzak durmak ve faydalı olanla uğraşmaktır aynı zamanda. Akıllı insan nerede nasıl davranacağını bilen insandır. Kendisi için en iyiyi, en faydalıyı seçebilen ve uygulayan insandır.

     Akıl insanlar için güzel bir nimet olsa da bu nimete sahip olmanın getirdiği bazı sorumluluklar da vardır. Örneğin bu dünyada hem insanlar hem de hayvanlar yaşam sürmektedir. İnancımıza göre ikisini de yaratan Allah'tır. Ancak hayvanlara akletme yani irade kabiliyeti verilmediğinden onlar herhangi bir imtihana tabi değildir.

     Oysa insanlar imtihana tabidir. Allah insanlara akıl vermiş ve bunun karşılığında da bazı şeylerden uzak durmalarını, bazı şeyleri de yapmalarını emretmiştir. Eğer yanlış yola saparsanız, aklınızı doğru yolda kullanmamışsınız demektir. Bu da Allah tarafından cezalandırma sebebidir. Sonucu da cehennemdir. Bu nedenle Allah'ın verdiği akıl nimetine karşı, bizler onu iyi ve doğru yolda kullanmalıyız.

-SON-

 

Aklın önemi ve akıl kavramı konularında yazdığımız kompozisyon yazılarını beğendiğinizi umarız. Sizler de akıl ile ilgili yorumlarınızı bizimle paylaşabilirsiniz.

YORUMLAR

BLOGGER: 1
  1. Akıl, derin düşünme sonucunda davranışa dönüşen ve sahibine fayda veren Allah tarafından sadece insana ihsan edilen bir yetenektir. Akıl her insana verilmekle beraber her insanda aynı ölçüde görülmemektedir. Bunun birçok sebebi olmakla beraber en belirgin sebebi insanın kalıtım özelliği, çevresi, ekonomik ve toplumsal durumu önemlidir. Akıl ile ilgili diğer önemli bir özelliği de inancımız gereği harama yaklaşmamaktir.
    Pekiyi akıl geliştirilebilir mi? Tabii bu mümkündür. Bunun için okumak ve dinlemek çok önemlidir. Çok değerli ve istifade edilecek yazarların kitaplarını okuyarak ve bilim ve eğitim konferanslarda ve bilim insanların meclislerinde bulunarak aklımızı geliştirerek kendimize yarar sağlayabiliriz. Akıl büyük bir nimettir.

    YanıtlaSil

Ad

Hikaye,2,Kompozisyon,141,Şiir,2,
ltr
item
Kısa Kompozisyon ve Hikaye Örnekleri: Akıl ile İlgili Kompozisyon
Akıl ile İlgili Kompozisyon
akıl ve aklın önemini anlatan kısa ve uzun kompozisyon örneklerini giriş gelişme sonuç halinde okuyabilirsiniz.
https://blogger.googleusercontent.com/img/a/AVvXsEiqHq8h8oIdyqeN38xK3ilJk5H6Ly-ac-m4i2D6_RpWSlVCJytRPUue-aHDkS_PB65L8Np3mo-UogpKYm0Ph1xItubAoCXuxy5EFnryR-Rd2S6miDW7evLshskx1ryi1DBhVJTiVku_Wvng5TuOBQloF70nZkk7BjXWlbtrpOjd0s03__n0lIk-MS-F=s16000
https://blogger.googleusercontent.com/img/a/AVvXsEiqHq8h8oIdyqeN38xK3ilJk5H6Ly-ac-m4i2D6_RpWSlVCJytRPUue-aHDkS_PB65L8Np3mo-UogpKYm0Ph1xItubAoCXuxy5EFnryR-Rd2S6miDW7evLshskx1ryi1DBhVJTiVku_Wvng5TuOBQloF70nZkk7BjXWlbtrpOjd0s03__n0lIk-MS-F=s72-c
Kısa Kompozisyon ve Hikaye Örnekleri
https://www.kompozisyonhikaye.com/2021/12/akl-ile-ilgili-kompozisyon.html
https://www.kompozisyonhikaye.com/
https://www.kompozisyonhikaye.com/
https://www.kompozisyonhikaye.com/2021/12/akl-ile-ilgili-kompozisyon.html
true
7726882460355549074
UTF-8
Tüm Mesajlar Yüklendi Herhangi bir yazı bulunamadı! Tamamını Gör Devamını Oku... Yanıtla Yanıtlamaktan Vazgeç Sil Tarafından Anasayfa SAYFALAR YAZILAR Tamamını Gör ŞUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR ETİKET ARŞİV ARA BÜTÜN YAZILAR Aradığınız yazı bulunamadı! Anasayfaya Dön Pazar Pazartesi Salı Çarşamba Perşembe Cuma Cumartesi Pzr Pts Salı Çrş Prş Cuma Cts Ocak Şubat Mart Nisan Mayıs Haziran Temmuz Ağustos Eylül Ekim Kasım Aralık Ock Şbt Mrt Nsn Mys Hzr Tem Ağs Eyl Ekm Ksm Arl Şimdi 1 Dakika Önce $$1$$ dakika önce 1 saat önce $$1$$ saat önce Dün $$1$$ gün önce $$1$$ hafta önce 5 haftadan daha önce Takipçiler Takip Et THIS PREMIUM CONTENT IS LOCKED STEP 1: Share to a social network STEP 2: Click the link on your social network Copy All Code Select All Code All codes were copied to your clipboard Can not copy the codes / texts, please press [CTRL]+[C] (or CMD+C with Mac) to copy Table of Content