Deprem ile İlgili Kompozisyon

Deprem, deprem ile ilgili alınması gereken tedbirler hakkında yazdığımız kısa ve uzun kompozisyon yazılarını buradan okuyabilirsiniz.

Deprem ile ilgili kompozisyon örnekleri sunarak oluşturduğumuz bu sayfada kısa ve uzun yazı örneklerini inceleyebilirsiniz. Deprem konulu bilgilendirici metin türlerinden deneme yazısı olan bu kompozisyonlar giriş gelişme sonuç bölümleri halinde yazılmış olup her birine güzel ve uygun bir başlık seçilmiştir. Deprem nedir, nasıl oluşur, depremin etkileri nelerdir, depremden nasıl korunabiliriz, bu konuda alınacak önlemler nelerdir, deprem bize neler hissettirir gibi soruların cevabını bulabileceğiniz deprem hakkında kompozisyon örneklerini beğenmenizi umarız. İyi okumalar.

 

deprem ile ilgili yazılar
Deprem

DEPREM

     Yeryüzünde en yıkıcı etkilere sahip doğal afetlerin başında depremler gelmektedir. Depremler, dünyanın yüzeyini oluşturan katmanların kırılması ile meydana gelir. Bu kırılma noktalarına yakın olan yerlerde can ve mal kaybına yol açar.

     Türkiye, bir deprem ülkesi olduğu için neredeyse hepimiz depremi az çok hissetmiş, onun verdiği korkuyu yaşamışızdır. Maalesef ülke olarak depremlerden çok zarar gördük, çok acılar çektik. Öyle görünüyor ki bu zararları görmeye de devam edeceğiz. Depremin getirdiği acılar hangi ilimizde olursa olsun hepimizi derinden etkilemektedir. Depremi yaşayan insanlar için hepimiz üzülüyoruz.

     Depremler dünya durdukça devam edecektir. Bunun için yapabileceğimiz bir şey yoktur. Ancak biz gerekli önlemleri alırsak, depremin yıkıcı etkisinden bir nebze de olsa kurtulabiliriz.

-SON-

 

 

DEPREMLER

     Yer kabuğunu oluşturan katmanların, tektonik sebeplerden dolayı kırılması veya yer değiştirmesi ile oluşan sarsıntılara deprem nedir. Zelzele olarak da bilinir. Deprem, en yıkıcı doğa olaylarından biridir.

     Deprem sonucunda, deprem merkezine yakın bölgeler, depremin şiddetine göre sarsıntıya uğrar. Bu sarsıntılar büyük ölçüde olduğunda ne yazık ki büyük can ve mal kayıplarına sebep olur. Ülkemiz bir deprem bölgesidir. Geçmişten beri çok sayıda deprem geçiren ülkemiz, bu nedenle yüz binlerce can kaybı vermiştir. Yaralarını bile halen tam anlamı ile saramadığımız Düzce, Gölcük, İstanbul, Van, Elazığ, Malatya, İzmir depremleri, yakın tarihimizde yaşadığımız en şiddetli ve yıkıcı depremlerdir. Depremlerde ne yazık ki çok sayıda can kaybı yaşayabiliyoruz. Anne babalar evlatsız, evlatlar anne babasız kalabiliyor. Bunun belki binlerce örneğini gördük maalesef.

     Çeşitli önlemlerle depremin bu yıkıcı etkilerini en aza indirmemiz mümkündür. Bunun için her şeyden önce bina denetimlerinin çok sıkı ve iyi bir şekilde yapılması gerekir. Yapılan binaların depreme dayanıklı olması gerekir. Eskimiş ve güçsüzleşmiş binalar yıkılarak yerine sağlam binalar yapılmalıdır. İnsanlar deprem konusunda bilinçlendirilmeli ve her an depreme hazır halde olabilmeleri için eğitilmelidir. Tüm bunları yaparsak depremlerde çok daha az can ve mal kaybı yaşarız.

-SON-

 

 

DEPREMLER VE TEDBİRLER

     Dünya var oluşundan beri depremler nedeniyle kim bilir kaç can yitip gitmiştir. Kaç ana evlat acısı çekmiş, yine kaç evlat öksüz veya yetim kalmıştır. Büyük ölçekli depremler, her zaman büyük yıkım getirmiştir. Kimi zaman neredeyse bir şehrin tamamının yıkılmasına, on binlerce kişinin ölümüne neden olmuştur.

     Deprem, önlenemez bir doğal afet olsa da depremin yıkıcılığını önlemenin birçok yolu var. Günümüzde, Japonya gibi gelişmiş ülkelerde belki de dünyanın en şiddetli depremleri yaşansa da can kayıplarının ya hiç olmadığını ya da çok az olduğunu görebiliyoruz. Evet, Japonya, yer katmanlarına müdahale edip depremleri önleme şansına sahip değil; ancak ileri teknolojileri ve bu konuda duyarlı olmaları sebebiyle yapılarını büyük depremlere dahi dayanıklı şekilde inşa edebiliyorlar. Hani bir söz vardır: ‘’Deprem öldürmez, bina öldürür.’’ derler. İşte, Japonlar bunun farkına varmış ve yıkılmayan, dolayısıyla da öldürmeyen binalar inşa edebilmişler.

     Bu tür gelişmiş ülkelerde 7'den 70'e her insan deprem konusunda eğitiliyor,çocuklara ve yetişkinlere deprem öncesinde alınması gereken önlemler ve yine deprem esnasında veya sonrasında yapılması gerekenler öğretiliyor. Zaten yıkılma riski az olan binalarda insanlar eğitimli olunca büyük depremler bile en az kayıplarla atlatılabiliyor. Tüm bunlar için her şeyden önce iyi bir eğitim ve bilinç durumu gerekiyor. Gerek devlet yöneticileri gerekse de halk bu konuda duyarlı olunca da her şey istendiği gibi oluyor.

     Türkiye gibi gelişmemiş ülkelerde küçük ölçekli depremler bile büyük yıkımlara sebep olabiliyor. Bakıyorsunuz, 5-5,5 şiddetindeki bir depremde bile binalar yıkılabiliyor, insanlar ölebiliyor. Halbuki bahsettiğimiz gelişmiş ülkelerde bu şiddetteki depremler haber konusu bile olmuyor. İşte, küçük depremlerde bile büyük yıkımlar yaşamanın temel nedeni uygunsuz ve dayanıksız binalardır. Kimi zaman bu binalar izinsiz yapılmış oluyor, kimi zaman malzemeden çalınıyor, kimi zaman da ömrü dolmuş ve yıkılması gereken binalarda yaşanmaya devam ediliyor. Haliyle en ufak bir yer sarsıntısında bile bu binalar yıkılabiliyor.

     Gelecekte İstanbul ve çevre illerinde büyük ölçekli bir deprem bekleniyor. Ancak ne yazık ki uzmanların ifadelerine göre İstanbul, böyle bir depreme kesinlikle hazır değil. Zaten 1999 yılında yaşanan büyük Marmara depremlerinde yıkılmayıp hasar gören birçok bina var. Açık bir şekilde hasar görüp de yıkılan ve onarılan binalar elbette ki mevcut; ancak binlerce binanın yıkıldığı o depremlerde temeli sarsılan ve güçsüzleşen ancak tespit edilemeyen binlerce bina var. Büyük bir ölçekli bir depremde bu binalar da yıkılma tehlikesiyle karşı karşıya kalacaktır.

     Depremler konusunda yetkililer derhal önlem almalı, gerekirse başka kaynaklara aktarılan ödenekler durdurulup tüm ekonomik kaynaklar bu alan kaymalıdır. Yıkılması gereken ne kadar bina varsa yıkılmalı, yerlerine depreme dayanıklı binalar yapılmalıdır. Çarpık kentleşmeye bir an önce son verilmelidir. Unutmayalım ki bir deprem, bir ülkeye bir savaştan bile daha çok zarar verebilmektedir. Eğer istersek deprem kayıplarını en aza indirebiliriz. Tüm yetkililerin ve halkın bu konuda bilinçli olması gerekiyor. Lütfen deprem ile ilgili tüm tedbirleri alalım. Böylece analar evlatsız, evlatlar anasız kalmasın.

-SON-

 

Deprem ile ilgili yazılar yazdığımız sayfayı beğendiğinizi umarız. Sizler de depremde ne hissettiniz, deprem anında ne yaptınız, öncesinden herhangi bir tedbir almış mıydınız sorularına cevap verecek nitelikteki duygu ve düşüncelerinizi yorum bölümünden bize aktarabilirsiniz. Depremi hiç yaşamamak dileğiyle...

YORUMLAR

BLOGGER: 18
  1. Mrh güzeldi sağol 1. Oldum

    YanıtlaSil
  2. Sevindim kk bida olmak dileğiyle

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Sağol canım kk cım sende inşallah 1 olursun

      Sil
    2. Sende 1. Olursun canım kk cım

      Sil
  3. Ahhh keşke olsam bitek denemede l
    İlde 3 dumm off senin gibi olsam keşke

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Üzülme kk olursun başarırsın sana herkes. Güveniyo ve bende güveniyorum

      Sil
  4. Hım bencede neyse kapatmam gerek muck kk cım

    YanıtlaSil
  5. Sanada muck canım kkkkk mmm

    YanıtlaSil
  6. acaba bir sayfayı doldururmu

    YanıtlaSil
  7. Çok güzel kompozsiyon

    YanıtlaSil
  8. Çok güzel olmuş ellerine sağlık

    YanıtlaSil

Ad

Hikaye,2,Kompozisyon,141,Şiir,2,
ltr
item
Kısa Kompozisyon ve Hikaye Örnekleri: Deprem ile İlgili Kompozisyon
Deprem ile İlgili Kompozisyon
Deprem, deprem ile ilgili alınması gereken tedbirler hakkında yazdığımız kısa ve uzun kompozisyon yazılarını buradan okuyabilirsiniz.
https://blogger.googleusercontent.com/img/a/AVvXsEhldUuN_dN8N4wC8YnfsoRVFwhHn2K33e1CEv6x8bHZSa8sMJHQFr9EstsSVJAB3YZi_qIQJ-LKv6LU1m030qVWFcw0O4bKMommY8_aT54ORcmcDj4N_NEdc9qQDbfx85P2J4Fs3z3oC8Sn07ndxpmL9VUC6yIO3ulf3rCzi35DtRQUtmcz2eFyKXes=s16000
https://blogger.googleusercontent.com/img/a/AVvXsEhldUuN_dN8N4wC8YnfsoRVFwhHn2K33e1CEv6x8bHZSa8sMJHQFr9EstsSVJAB3YZi_qIQJ-LKv6LU1m030qVWFcw0O4bKMommY8_aT54ORcmcDj4N_NEdc9qQDbfx85P2J4Fs3z3oC8Sn07ndxpmL9VUC6yIO3ulf3rCzi35DtRQUtmcz2eFyKXes=s72-c
Kısa Kompozisyon ve Hikaye Örnekleri
https://www.kompozisyonhikaye.com/2021/11/deprem-ile-ilgili-kompozisyon.html
https://www.kompozisyonhikaye.com/
https://www.kompozisyonhikaye.com/
https://www.kompozisyonhikaye.com/2021/11/deprem-ile-ilgili-kompozisyon.html
true
7726882460355549074
UTF-8
Tüm Mesajlar Yüklendi Herhangi bir yazı bulunamadı! Tamamını Gör Devamını Oku... Yanıtla Yanıtlamaktan Vazgeç Sil Tarafından Anasayfa SAYFALAR YAZILAR Tamamını Gör ŞUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR ETİKET ARŞİV ARA BÜTÜN YAZILAR Aradığınız yazı bulunamadı! Anasayfaya Dön Pazar Pazartesi Salı Çarşamba Perşembe Cuma Cumartesi Pzr Pts Salı Çrş Prş Cuma Cts Ocak Şubat Mart Nisan Mayıs Haziran Temmuz Ağustos Eylül Ekim Kasım Aralık Ock Şbt Mrt Nsn Mys Hzr Tem Ağs Eyl Ekm Ksm Arl Şimdi 1 Dakika Önce $$1$$ dakika önce 1 saat önce $$1$$ saat önce Dün $$1$$ gün önce $$1$$ hafta önce 5 haftadan daha önce Takipçiler Takip Et THIS PREMIUM CONTENT IS LOCKED STEP 1: Share to a social network STEP 2: Click the link on your social network Copy All Code Select All Code All codes were copied to your clipboard Can not copy the codes / texts, please press [CTRL]+[C] (or CMD+C with Mac) to copy Table of Content