Çevre ile İlgili Kompozisyon

Çevre konulu kısa ve uzun kompozisyon örneklerine sayfamızdan ulaşabilirsiniz. Başlık ve giriş gelişme sonuç bölümleri ile birlikte...

Çevre ile ilgili kompozisyon örnekleri sunduğumuz sayfamıza hoş geldiniz. Kompozisyon kuralları dahilinde çevre konulu yazılar yazarak her bir yazıya iyi bir başlık seçtik ve çevre hakkında kompozisyon konulu bu yazıları giriş gelişme sonuç bölümleri halinde düzenledik. Sizler de çevre ile ilgili bilgilendirici metin mahiyetinde olan deneme yazısı yazıp yorum bölümünden paylaşabilirsiniz.

 

çevrenin önemi ile ilgili kompozisyon
Çevre

ÇEVRE

     İnsanların yaşamlarını sürdürdüğü alana çevre denir. Çevre; yaşadığımız köy, mahalle, şehir; yakınında bulunduğumuz deniz, ova, dağ kısacası her yerdir.

     Bulunduğumuz çevrenin temiz veya güzel olup olmaması tamamen bize bağlıdır. Eğer bizler çevremizi temiz tutar, korur ve güzelleştirirsek güzel ve temiz bir çevrede yaşama olanağı buluruz ve daha sağlıklı insanlar oluruz. Ancak çevreye gereken önemi vermezsek, çöplerimizi, atıklarımızı yerlere gelişigüzel atarsak kirli bir çevrede yaşamak zorunda kalırız ve bu durum sağlığımızı bile tehlikeye sokar.

     Çevremizi korumalıyız. Bu yaşam alanlarında sadece biz yaşamıyoruz. Nasıl ki bizler etrafımızı sürekli temiz görmek istiyorsak, diğer insanlar da aynısını ister. Bu nedenle çevreyi korumak hepimizin görevidir.

-SON-

 

TEMİZ VE GÜZEL BİR ÇEVRE

     Yeşilliğin bol olduğu, rengarenk çiçeklerle bezeli, düzenli ve tertemiz bir çevrede yaşamak insana huzur ve mutluluk verir. Peki, o zaman neden böyle bir çevre oluşturmayalım ki? Sağlığın, huzurun ve mutluluğun formülü belli iken bundan neden uzak duralım. Evet, çevremizi güzelleştirmek tamamen bizim elimizde. Eğer istersek, tam da hayalimizdeki gibi bir çevreyi oluşturabiliriz.

     Temiz ve güzel bir çevrenin olmazsa olmazı ağaçlar ve yeşilliktir.Ağaçların insanlar için de diğer canlı türleri için de çok büyük bir önemi vardır. Bu dünyayı ne kadar yeşillendirebilirsek, o kadar güzel ve sağlıklı bir çevre oluşturmuş oluruz. Gerek devlet eliyle gerekse de insanların tek tek kendi çabaları ile ağaçlandırma, yeşillendirme çalışmaları yapmak, tüm insanlara ağaç sevgisi aşılamak çok önemlidir. İnsanlarda çevre bilincini oluşturmak da son derece önemlidir. Ağaç yaş iken eğilir. Bu nedenle çevre ile ilgili eğitimler çocuklara henüz küçük yaşta verilmelidir. Kirli bir çevrenin insan hayatı üzerindeki olumsuz etkileri tüm insanlara anlatılmalıdır. İnsanlar çevreye daha duyarlı hale getirilmelidir. Yine yaşam alanlarına çöp kutuları ve konteynerleri konularak insanların çöplerini yerlere atmaları önlenmelidir.

     Her birimiz bu kurallara dikkat eder ve çevremizi korumaya çalışırsak çok temiz bir çevre oluşturabiliriz. Bu, hepimizin temel görevi olmalıdır. Lütfen hepimiz çevremizi koruyalım. Çevreye zarar verecek davranışlardan uzak duralım ve zarar verenleri de uyaralım veya gerekli birimlere şikayet edelim. O zaman göreceksiniz, hayalinizdeki çevre gerçek olacak.

-SON-

 

ÇEVRENİN DÜŞMANI İNSAN

     Gelişmemiş ülkelerde çevre temizliğine pek önem verilmez.  Eğer bahsi geçen bu gelişmiş ülkeleri ziyaret etme fırsatına sahip olursanız veya bu ülkelerde çekilmiş videoları izlerseniz ne demek istediğimi çok daha iyi anlarsınız. Bu tür ülkelerde temizliğe de önem verilmez. Sokakta satılan gıdalara bakarsınız, hepsi leş gibidir, etraf çöp kaynıyordur ancak kimsenin pek umurunda değildir. İnsanlar toz ve pislik içindeki o yiyecekleri hiç çekinmeden alır ve tüketir. Bu yüzen bu tür ülkelerde hastalıklar çok daha yaygındır.

     Oysa gelişmiş ülkelerde açıktan satılan gıdaları kolay kolay görmezsiniz. Her şey düzenli ve korunaklı bir şekilde paketlenmiş olur, bu yüzden gelişmiş ülkelerde insanlar daha sağlıklıdır ve ortalama ömürleri daha uzundur. Her insan, temizliğiyle, yeşilliğiyle ve düzeniyle güzel bir çevrede yaşamak ister. Tertemiz sokaklarla gezmek varken kirli sokaklarda gezmek insanı huzursuz eder. Yine ağacın, yeşilin bol olduğu bir çevrede yaşamak varken, beton yığını olan, ağaçsız ve çöplerin ortalıkta dolaştığı alanlarda yaşamak insanı boğar.

     İstediğimiz gibi güzel bir çevre yaratmak ise bizim elimizdedir. İnanın hiçbir şey yapmayıp sadece çevreyi kirletmesek bile doğa bize güzel bir çevre sunacaktır. Ancak biz doğal olan çevreyi ne yazık ki daha fazla bozup üstüne bir de onu kirletiyor ve beton yığınları haline getiriyoruz. Bugün Karadeniz’in o eşsiz gezi alanlarına giderseniz ne demek istediğimi anlarsınız. Örneğin Trabzon Uzungöl, dünyanın doğal harikalarından bir tanesidir. Doğa ile iç içedir. Etraf ağaçlarla bezenmiş dağlarla çevrilidir. Ancak bu eşsiz alanı giderek yok etmeye başlamışız. O güzelim ağaçları kesip, yerine betonarme binalar, oteller kurmuşuz. Bu nedenle oraya gittiğinizde artık kendinizi doğada değil de bir şehir merkezindeymiş gibi hissediyorsunuz.

     Yine ülkemizin birçok yerinde tarlaların veya derelerin yanından geçerken etrafta, çiftçilerin kullanıp attığı kimyasal ilaç veya zehirlerin kutularını, poşetlerini görebilirsiniz. Kendi ürünlerini korumak adına, doğadaki diğer canlılara zarar verdikleri akıllarına bile gelmiyor. Bu zehir ve ilaçlar sulara karışıyor, sularda yaşayan balıklar ve diğer canlılar zarar görüp ölüyor.

     Ne yazık ki denizlerde de durum farklı değil. Denizlerimizde çöpten geçilmiyor. İnsanlar, sanki deniz bir geri dönüşüm kutusuymuş gibi çöplerini, atıklarını çekinmeden buralara atıyor. Bu durumda da hem deniz canlıları hem de denizde yüzen insanlar zarar görüyor. Hatta deniz kirliliğinin zararlarını yediğimiz deniz balıklarından bile alabiliyoruz.

     Çevreye önem vermediğimiz için dünyayı güneşin zararlı ışınlarından korumakla görevli olan ozon tabakasına bile zarar vermişiz. Küresel ısınmanın en büyük sebeplerinden biri yine biz insanlarız. Çevreyi korumak ve güzelleştirmek için derhal büyük adımlar atılmalıdır. Aksi takdirde kısa zamanda yaşanması güç bir dünya yaratabiliriz. Bu iş biraz da devlet yöneticilerinin elindedir aslında. Çevreye asıl zarar veren şeyler büyük fabrikaların atıklarıdır. Bu tür fabrikalar sürekli bir denetim altında olmalı ve atıkların gelişigüzel atılması önlenmelidir. Belirlenen kurallara uymayanlar büyük cezalarla karşılaşmalıdır. Aynı yaptırımlar çevreyi kirleten, ona zarar vere diğer insanlar için de uygulanmalıdır. Hepimiz gelecek nesillere güzel bir gelecek, daha güzel bir dünya bırakmakla borçluyuz. Bunun temel yolu da daha temiz bir çevre bırakmaktır..

     Çevremizi korumanın birçok yolu var. Her şeyden önce tüm insanlar çevre duyarlılığı konusunda eğitilmelidir. Çeşitli kampanyalar ve etkinlikler düzenlenerek ağaçsız alanlar ağaçlandırılmalıdır. Fabrikalar denetim altında tutulmalı ve geri dönüşüm tesislerinin sayısı artırılmalıdır. Çocuklara henüz küçük yaşlarda çevre bilinci verilmeli, çevre ile ilgili dersler müfredatta mutlaka yer almalıdır. Tüm bunları yaparsak çevremizi daha güzel bir hale getirebiliriz.

-SON-

 

Çevre ve çevre bilinci ile ilgili yazdığımız kompozisyon yazılarını umarız beğenmişsinizdir. Sizler de çevrenin önemi ile ilgili kompozisyon örnekleri yazarak bize gönderebilir veya aşağıdaki yorum kutusundan direkt paylaşabilirsiniz. Teşekkürler.

YORUMLAR

BLOGGER: 8
  1. Bence gayet iyi bizim türkçe hocamız kendimize özgü bir kompozisyon yazmamizi istemişti ve burdaki kompozisyonlara bakarak örnek aldım ve güz bir kompozisyon oluşturdum.

    YanıtlaSil
  2. bencede çok güzel olmuş senin sayende yüksek not alıcam.

    YanıtlaSil
  3. Konuşma sınavı için güzel

    YanıtlaSil
  4. bende konuşma sınavı için kompozisyon arıyodum cok guzuel olmuş

    YanıtlaSil
  5. Ama ben ormanı korumak icin yapmamız gerekenler hakkında kompozisyon istiyordum

    YanıtlaSil
  6. GAYET GÜZELL YARARLI OLDU ARKİDASSLARRR

    YanıtlaSil
  7. Merhaba ☀️ Daha Fazla Seçenek Ekleyebilirdiniz Şaka 🙃 Şaka 🙃 Gayet İyi 😌 Arkadaşlar 👯‍♀️ Bu Siteden Yazabilirsiniz Yararlı Olmuş Elinize 👏🏻 Sağlık Çok Güzel 👍🏻

    YanıtlaSil

Ad

Hikaye,2,Kompozisyon,141,Şiir,2,
ltr
item
Kısa Kompozisyon ve Hikaye Örnekleri: Çevre ile İlgili Kompozisyon
Çevre ile İlgili Kompozisyon
Çevre konulu kısa ve uzun kompozisyon örneklerine sayfamızdan ulaşabilirsiniz. Başlık ve giriş gelişme sonuç bölümleri ile birlikte...
https://blogger.googleusercontent.com/img/a/AVvXsEg_Vt2ygTVCGJ30uU60F4MVu9NOh_XFmvu5UtRxV4Ua_ymibKJMgkpTy2cLXwMCRcK7Toe8P1rv4wQDpce66ElnJv239pT47n8FaWYnforW6k09i2R44agbXplRPLLdiVe9PawzpwcY8mzP95teCIVj_00CiJqaDyOln7AD6NLO3RIEwdAFgzfdEJot=s16000
https://blogger.googleusercontent.com/img/a/AVvXsEg_Vt2ygTVCGJ30uU60F4MVu9NOh_XFmvu5UtRxV4Ua_ymibKJMgkpTy2cLXwMCRcK7Toe8P1rv4wQDpce66ElnJv239pT47n8FaWYnforW6k09i2R44agbXplRPLLdiVe9PawzpwcY8mzP95teCIVj_00CiJqaDyOln7AD6NLO3RIEwdAFgzfdEJot=s72-c
Kısa Kompozisyon ve Hikaye Örnekleri
https://www.kompozisyonhikaye.com/2021/11/cevre-ile-ilgili-kompozisyon.html
https://www.kompozisyonhikaye.com/
https://www.kompozisyonhikaye.com/
https://www.kompozisyonhikaye.com/2021/11/cevre-ile-ilgili-kompozisyon.html
true
7726882460355549074
UTF-8
Tüm Mesajlar Yüklendi Herhangi bir yazı bulunamadı! Tamamını Gör Devamını Oku... Yanıtla Yanıtlamaktan Vazgeç Sil Tarafından Anasayfa SAYFALAR YAZILAR Tamamını Gör ŞUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR ETİKET ARŞİV ARA BÜTÜN YAZILAR Aradığınız yazı bulunamadı! Anasayfaya Dön Pazar Pazartesi Salı Çarşamba Perşembe Cuma Cumartesi Pzr Pts Salı Çrş Prş Cuma Cts Ocak Şubat Mart Nisan Mayıs Haziran Temmuz Ağustos Eylül Ekim Kasım Aralık Ock Şbt Mrt Nsn Mys Hzr Tem Ağs Eyl Ekm Ksm Arl Şimdi 1 Dakika Önce $$1$$ dakika önce 1 saat önce $$1$$ saat önce Dün $$1$$ gün önce $$1$$ hafta önce 5 haftadan daha önce Takipçiler Takip Et THIS PREMIUM CONTENT IS LOCKED STEP 1: Share to a social network STEP 2: Click the link on your social network Copy All Code Select All Code All codes were copied to your clipboard Can not copy the codes / texts, please press [CTRL]+[C] (or CMD+C with Mac) to copy Table of Content